NATO a vorbit despre contactele pe linie militară dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia

Reprezentanții comandamentului militar al NATO i-au contactat, în mod repetat, pe omologii săi ruși, în anul 2020, a declarat Serviciul de presă al Alianței, la solicitarea Agenţiei de presă RIA NOVOSTI de a comenta declarațiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, despre refuzul NATO de a discuta măsurile de încredere militară dintre Rusia şi NATO. Într-o prelegere susţinută miercuri la o sesiune a Clubului Valdai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că ”reprezentanţii NATO refuză categoric să discute măsurile militare de consolidare a încrederii”, pe care le propune partea rusă. Şeful diplomaţiei ruse a reamintit din nou faptul că Rusia nu refuză să conlucreze în cadrul Consiliului NATO-Rusia.
„Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, a vorbit, în repetate rânduri, anul trecut, cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov. În mod identic a procedat şi preşedintele Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Stuart Peach”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
În urma reuniunii Consiliului Alianței Nord-Atlantice la nivel de miniștri de externe, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat regretul faţă de faptul că Rusia, în ultimii ani, ”nu a răspuns pozitiv” la propunerile Alianței de a organiza Consiliile NATO-Rusia, dar Alianţa va rămâne în continuare deschisă dialogului și va continua să invite Rusia să participe la aceste întâlniri./vdraguta/ilapadat

(www.ria.ru – 1 aprilie)