Cel mai mare lot de vaccin anti-COVID produs de AstraZeneca va ajunge în România

Astăzi este așteptat să ajungă în țară cel mai mare lot de vaccin anti-COVID produs de AstraZeneca, 432.000 de doze. În această lună ar urma să fie livrate peste 3,3 milioane de doze, între care și primele 160.000 din serul de la Johnson and Johnson pentru care nu este necesar rapel.

Autoritățile speră să se ajungă la un ritm de vaccinare de aproximativ 100.000 de doze administrate zilnic. În acest sens vor fi deschise noi cabinete, iar în procesul de imunizare a populației vor fi implicați și medicii de familie.

Până acum în România s-au vaccinat peste două milioane de persoane, iar mai mult de jumătate dintre acestea au făcut și rapelul. Campion în ultima săptămână la vaccinare este județul Timiș. Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, apreciază că, dacă ritmul se menține, într-o lună și jumătate Timișul va ajunge la imunizare colectivă.

Alin Nica: Timişul este pe primul loc la vaccinări, la suta de mii de locuitori din țară, în ultimele șapte zile, ceea ce înseamnă că s-a urmat sfatul meu și, dacă îl urmam chiar de acum trei săptămâni, poate nu ajungeam să atingem vârful pe care l-am atins. Practic, 0,5% din populația județului Timiș se vaccinează în fiecare zi în județul nostru. Încă mai putem accelera acest proces, dar aici depindem și de numărul de vaccinuri alocat de la nivel național care, într-adevăr, în ultima vreme a crescut./apuscasu/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 aprilie