Cu siguranţă v-a trecut pe la urechi termenul de „eficienţă energetică”, care se referă, pe larg, la numeroasele mijloace prin care putem obţine acelaşi beneficiu (lumină, încălzire, mişcare, etc.) folosind mai puţină energie. Domeniul acoperă automobilele eficiente, becurile economice, practicile industriale îmbunătăţite, izolarea mai bună a caselor şi o gamă de alte tehnologii. Pentru că economisirea energiei înseamnă şi economisirea banilor, eficienţa energetică este foarte profitabilă şi are multiple efecte benefice. Eficienţa furnizează, de obicei, şi un nivel mai înalt de confort. De exemplu, o casă bine izolată va fi mai răcoroasă vara şi mai călduroasă iarna. Astfel, eficienţa înseamnă, de fapt, „mai bine cu mai puţin”. Atenţie, însă, cele mai mari economii nu se obţin dacă faceţi doar un pas din zece. Adevăratele câştiguri vin din regândirea întregului concept, adică a întregii case. Când veţi realiza acest lucru, în mod surprinzător, consumul de energie poate fi redus de 4 până la 10 ori faţă de nivelul actual.  Dar până veţi reuşi să schimbaţi întregul concept al spaţiului de locuit, vă oferim (deocamdată) câteva idei în care merită să investiţi imediat. În funcție de bugetul de care dispuneţi, există o mulțime de opțiuni care vă ajută să reduceţi costurile la energie – de la trucuri minore la lucrări majore de renovare.

Ce este eficiența energetică?

foto: AGERPRES

Înainte să aprofundăm ideile propriu-zise de proiectare și să explorăm măsurile de reducere a costurilor, este foarte important să definim eficiența energetică. Conceptul are multe sensuri, însă, pe scurt, orice efort de a îmbunătăți productivitatea energetică și de a obține aceleași rezultate, în timp ce utilizează mai puține resurse, poate fi considerat un pas uriaș spre o mai bună eficiență. În ceea ce privește spațiul de locuit, această definiție de bază a eficienței energetice cuprinde orice lucru care ajută la reducerea facturilor, la protejarea mediului sau la gestionarea cererii de energie. Schimbarea aparatelor consumatoare de energie și alegerea iluminatului eficient din punct de vedere energetic sunt două exemple foarte simple care vor face o mare diferență. Este adevărat că aceste măsuri de reducere a costurilor sunt minore în comparație cu cele oferite de un nou design de casă eficient din punct de vedere energetic sau de o reamenanjare serioasă. Cu toate acestea, orice schimbare, cât de mică, ne va ajuta să facem economii considerabile, iar, pe măsură ce tot mai multe persoane își vor asuma aceste schimbări, productivitatea și rentabilitatea vor deveni ceva banal.

În prezent, subiectul eficienței energetice este mai „fierbinte” ca oricând, nemaifiind doar un alt cuvânt elegant. A fi eficient din punct de vedere energetic nu înseamnă altceva decât să folosim mai puțină energie pentru a beneficia de exact aceleași lucruri ca și până acum – încălzire, răcire, aprinderea luminilor sau gătit și refrigerarea alimentelor. Dar de ce este atât de importantă? Conservarea energiei vă ajută să reduceți cantitatea de deșeuri pe care le produceți, ceea ce are însemnate beneficii, în special, pentru mediul înconjurător. Poate nu vă vine să credeți, dar chiar și cea mai mică schimbare poate avea un impact major asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor tipuri de poluanți. Acest lucru, la rândul său, poate duce la o scădere a consumului de apă, însă veți vedea și o modificare considerabilă în privința costurilor la facturile pentru utilități. Asta pentru că inovațiile eficiente din punct de vedere energetic sunt mult mai ieftin de utilizat. Deoarece aceste instrumente necesită mult mai puțină energie pentru utilizare, cererea serviciilor de utilități și consumul scad, păstrând mai mulți bani în buzunarele fiecăruia dintre noi.

Un proiect de casă eficientă din punct de vedere energetic înseamnă adoptarea principiilor de proiectare solară pasivă și proiectarea în funcție de constrângerile unui anumit spațiu. Va fi luată în considerare orientarea amplasamentului către lumina naturală, forma amplasamentului, panta sau rampa, flora sau fauna existentă și variațiile climatice specifice locului. Proiectarea și detalierea specifică a nivelurilor de izolație, detaliile ferestrelor, dimensionarea și locul, împărțirea internă, localizarea zonelor de locuit și etanșarea eficientă ar trebui să fie încorporate în fiecare design de casă nouă, pentru a asigura eficiența energetică. Casele cu un design eficient din punct de vedere energetic cu performanțe ridicate, cu un nivel de stele semnificativ mai bun, mențin temperaturi moderate, umiditate scăzută și o calitate a aerului crescută, rezultând o reducere a încălzirii și răcirii artificiale. O reducere a energiei are ca rezultat și economii evidente de costuri. Ca să nu mai vorbim de o valoare de (re)vânzare potențial mai mare când va veni timpul să vă mutați.

  1. Instalați un acoperiș rece

Acoperişurile reci sunt acoperişuri cu două straturi, cel de aer fiind în contact direct cu spaţiul aerian extern, astfel caracteristicile lor corespund cu aerul extern. În cazul acoperişurilor calde stratul de aer este separat de cel exterior. Acoperişurile înalte în general sunt acoperişuri reci cu două straturi. Un acoperiș rece ajută la devierea luminii soarelui și la scăderea temperaturii întregului acoperiș, care, la rândul său, scade temperatura din casă. La instalarea unui acoperiş rece vor fi folosite anumite tipuri de materiale. Firmele de specialitate enumeră aproximativ 3.000 de materiale care sunt conforme cu reglementările europene, inclusiv cele realizate din şindrile bituminoase şi metal. Unele beneficii includ: reducerea consumului de energie cu 15%, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră și de poluare a aerului, mijloc de răcire a unei case fără aer condiţionat, reducerea emisiilor de carbon. Chiar dacă la început o să vi se pară ceva mai costisitor, veţi constata că investiţia va fi recuperată cât aţi clipi, pentru că ajută la reducerea facturii de energie electrică (de la aerul condiţionat) în timpul verii şi de o mai bună reglare a temperaturii din locuinţă.

  1. Adăugați un luminator

Ferestrele de mansardă, şi nu numai, pot crește eficiența unei case, pot îmbunătăți sistemul de încălzire, iluminatul interior și ventilația aerului. Totuşi, în funcție de designul casei, ar putea fi mai dificil să încorporaţi un luminator. Consultaţi un profesionist înainte de a vă gândi să tăiaţi o bucată de tavan și de a adăuga o fereastră în plus. Specialiştii recomandă ca un luminator să fie: nu mai mare de 5% din suprafața unei camere cu mai multe ferestre şi nu mai mare de 15% din suprafața unei camere cu una-două ferestre.

  1. Folosiți accesorii pentru ferestre

Chiar dacă unele accesorii pot fi instalate exclusiv pentru decor, acestea pot ajuta şi la reducerea consumului de energie din casă. În funcție de tipul de fereastră pe care o aveți, puteți folosi accesorii pentru a reduce pierderea aerului sau păstrarea aerului rece în interior, pentru a preveni încălzirea excesivă de la soare şi pentru a vă scuti de utilizarea instalației de aer condiționat, în zilele însorite. Opţiunile pe care ar fi bine să le aveţi în vedere sunt jaluzelele, storurile, obloanele, roletele, perdelele şi draperiile. Pentru a optimiza reducerea costurilor la energie, ar trebui să înclinaţi spre tratamente – şoc, să le spunem aşa, adică la o singură fereastră să folosiţi şi obloane şi jaluzele. Acest truc este mult mai eficient pentru păstrarea în interior a căldurii şi a aerului. Dacă vi se pare totuşi prea mult, puteţi folosi doar jaluzele și perdele sau doar draperii și perdele.

  1. Faceţi schimbări majore în sistemul de iluminat

Aparatele şi corpurile de iluminat din baie şi bucătărie folosesc cea mai mare parte din energie. Acestea sunt două dintre cele mai frecvent utilizate camere din casă, deci ar trebui să luaţi serios în calcul optimizarea eficienței lor energetice. Dacă vă permite bugetul, înlocuiţi aparatele de bucătărie cu alternative mai scumpe, dar mult mai economice din punct de vedere energetic. Știaţi că 15% din factura la energia electrică reprezintă consumul realizat de iluminarea cu becuri clasice? Înlocuiţi toate becurile cu cele de tip CFL (Compact Fluorescent Light) și LED-uri, reale alternative de creștere a eficienței. Becurile economice (CFL) consumă de 5 ori mai puţin decât unul cu incandescenţă, oferă aceeaşi lumină, are o durată de viaţă de 4 ori mai mare, însă pot fi şi de 20 ori mai scumpe. Folosirea inteligentă de reflectoare sau de lămpi direcționate, care să lumineze doar acolo unde aveţi nevoie, poate să vă ajute să economisiţi până la 50% din costurile la energie și vă poate îmbunătăţi iluminatul din casă. Stingeţi luminile și opriţi aparatele electrice atunci când nu le folosiţi. Cumpăraţi aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie. Dacă vreţi să vă cumpăraţi o mașină de spălat nouă sau orice alt obiect electric, alegeţi modelul cu cel mai mic consum de energie pe care vi-l permiteţi. S-ar putea să vi se pară mai scump în momentul achiziționării, dar veţi amortiza cheltuiala prin facturi reduse la energia electrică. Căutaţi Energy Star sau orice alte etichete care să arate consumul redus de energie de pe aparatele electrocasnice și electronice. Un frigider cu consum redus de energie poate să consume de 10 ori mai puțin decât un frigider normal.

  1. Verificați izolarea casei

Un sistem de izolație corespunzător (încălzire, ventilație și răcire) este esențial pentru menținerea temperaturii pe timpul verii și iarna. Dacă izolarea podului sau a pereţilor este inadecvată, are găuri, sau lipsește cu desăvârşire, trebuie să luaţi urgent măsuri. Există diferite tipuri de izolație disponibile. Clădirile pot pierde cantități enorme de energie, prin aerul cald care iese iarna și cel rece, vara. Cereţi furnizorilor de energie electrică sau de gaze să vă facă o inspecţie cu privire la pierderile pe care le are clădirea casei sau a apartamentului dvs. şi apoi puneţi în aplicare recomandările lor. Izolaţi-vă ușile, geamurile, pereții și tavanele. Până la o treime din căldura unei case poate să se piardă printr-un pod neizolat. Curenții pot să intre și prin găurile din podele sau de la praguri, permițând atât aerului cald, cât și celui rece să se piardă. Opriți această pierdere de energie astupând găurile. Geamurile duble înjumătățesc pierderea căldurii, dar dacă nu le dețineți, folosiți draperii groase sau jaluzele. Opriţi sistemul de ventilație de la baie când nu sunteţi înăuntru. Acest sistem poate să elimine toată căldura dintr-o casă încălzită, dacă rămâne pornit. Nu uitaţi de întreținerea aparatelor. Menținerea aparatelor de încălzit și de aer condiționat în stare bună le ajută să fie mai eficiente, reducând costurile pentru „combustibil”. Curățaţi sau schimbaţi filtrele de aer condiționat murdare, după cum vă recomandă specialiştii care se ocupă cu întreținerea lor.

  1. Instalați podele noi

O mare parte (până la 15%) din căldura din casă se poate pierde printr-o podea prost sau deloc izolată termic. Iar un simplu test ca atingerea podelei cu piciorul gol într-o zi friguroasă de iarnă vă poate spune imediat dacă aveți nevoie de o mai bună izolare a podelei. Soluțiile de eficientizare termică existente pe piață (polistirenul extrudat, vata minerală de sticlă și cea bazaltică de densitate mare sau șapa termoizolatoare cu perle de polistiren) satisfac nevoile fiecărui client, indiferent de nivelul bugetului său. Izolarea termică a podelei reprezintă o investiție importantă, dar trebuie în primul rând luată în considerare eficiența energetică creată prin scăderea costurilor de energie cu până la 15-20%. Investiția se amortizează în 3-5 ani, iar beneficiile sunt simțite imediat, de la un confort termic crescut la cheltuieli mai mici cu întreținerea și o izolare fonică mai bună. Chiar și după un proces minuțios de izolare, NU ezitați să folosiți covoare și carpete, care ţin și mai mult de cald în timpul iernii.

  1. Peisaje verzi pentru economisirea energiei

Aveți posibilitatea să economisiţi energie cu ajutorul unor peisaje inteligente. De exemplu, prin plantarea de arbori pe partea de casă cu mai mult soare, puteți reduce costurile de răcire pe timp de vară. Asigurați-vă totodată că mențineţi amenajarea unui astfel de „teritoriu”, în aşa fel încât acesta să nu devină o „datorie” în plus, pe timp de iarnă. Ar trebui, de asemenea, să amenajaţi o zonă verde inteligentă prin sădirea de plante native sau indigene, care presupun o întreținere redusă, întrucât nu au nevoie de prea multă apă. În caz contrar, factura la apă va crește. Plantele indigene sunt adesea recomandate ca fiind ideale, deoarece sunt adaptate zonelor din care provin. Plantaţi-le doar pe cele care sunt adaptate la climat, la condiţiile de cultivare ale zonei şi care au devenit parte din ecosistem. Sunt indicate, de asemenea, pentru începători, întrucât necesită mai puţină muncă şi resurse.

  1. Instalaţi ventilatoare de tavan

Ventilatoarele de tavan ajută la reducerea costurilor la utilităţi, acționând ca o alternativă la sistemul de izolaţie. Bineînţeles că şi ventilatorul de tavan necesită energie electrică, dar cu mult mai puțin costisitoare decât utilizarea sistemelor de răcire. Sunt mai economice şi folosesc aceeași cantitate de energie ca şi un bec. Le puteți poziționa pentru a împinge tot aerul cald către plafon în timpul verii, iar în timpul iernii, puteți schimba rotația, astfel încât tot aerul rece care ajunge spre tavan să aducă aerul cald înspre cameră. Acest lucru vă poate ajuta să economisiți în jur de 40% din consumul sistemului de răcire în timpul verii și aproximativ 10% din costurile de încălzire în timpul iernii. Costul de instalare a unui astfel de ventilator variază între 300 şi 1.000 de lei.

  1. Scoateţi ștecherul din priză

Iată un lucru foarte simplu pe care îl puteţi face: închideţi televizorul, computerul sau alte echipamente electronice când nu aveţi nevoie de ele. Şi când spunem „închideţi”, înseamnă să le scoateți efectiv din priză! Televizorul, DVD player-ul și computerul folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand-by. Costul la energie provocat de unele aparate aflate în stand-by ajunge să fie aproape la fel de mare ca atunci când acestea sunt pornite. Folosiţi un prelungitor cu întrerupător pentru echipamentele de acasă sau de la birou, pentru a putea porni sau opri mai ușor toate aparatele în același timp. Opriţi calculatorul pe timpul nopții și scoateţi din priză încărcătoarele telefoanelor și orice alte aparate atunci când nu le folosiţi. Energia electrică folosită de aparatele în stand-by ajunge până la 13% din consumul casnic de electricitate. Până la 50% din energia consumată de telefoanele mobile provine de la încărcătoarele lăsate în priză.

  1. Mizați pe puterea culorilor

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că nuanțele mai deschise resping lumina soarelui, în timp ce culorile mai închise o atrag. Aceasta rămâne una dintre cele mai bune idei de design interior eficientă din punct de vedere energetic care poate fi utilizată pentru a face o cameră sau un spațiu să se simtă mai rece sau mai cald, în mod natural. De exemplu, vopsind tavanul cu culori mai deschise, cum ar fi bej, crem sau chiar roz, puteți reduce cantitatea de lumină și căldură absorbită de tavan. Însă, dacă încăperea dvs. nu primește o cantitate adecvată de lumină solară și, ca urmare, este mai tot timpul rece, puteți alege să vopsiți tavanele și pereții în culori mai calde, cum ar fi roșu sau galben. Acest lucru vă poate ajuta să reduceți consumul de energie pentru a vă încălzi sau răcori camera, ceea ce, la rândul său, face ca locuința dvs. să fie mai eficientă din punct de vedere energetic.

  1. Optați pentru ingineria valorică

Ingineria valorică este cea mai eficientă energie din punct de vedere al designului casei, care apare în imagine atunci când o proprietate se află în faza incipientă de a fi proiectată sau construită. Vă ajută să vă faceți casa sau biroul mai eficiente din punct de vedere energetic, utilizând o tehnică de construcție care utilizează pe scară largă materialele izolante și mai puține lemn și cherestea. În afară de reducerea costurilor de răcire sau încălzire, ingineria valorică este, de asemenea, cunoscută pentru a reduce costul forței de muncă pe care îl suportați în timpul construcției. În mod ideal, designul interior eficient din punct de vedere energetic poate avea cel mai mare impact în etapa de planificare, însă, niciodată nu este prea târziu pentru a vă transforma casa într-o versiune mai eficientă din punct de vedere energetic.

În afară de oprirea aparatelor electrocasnice sau a becurilor atunci când nu le folosim, există o serie de alte câteva moduri de a economisi energia:

* Daţi căldura mai încet iarna – Chiar trebuie să purtaţi maiouri sau tricouri tot anul? Potriviţi temperatura sistemului de încălzire la un nivel inferior ca să economisiţi energia. Uneori s-ar putea ca un pulover în plus să fie mai „eficient” și asta vă va ajuta să economisiţi bani la factura de energie termică. Pe același principiu ca mai sus, indicat ar fi să setați temperatura aparatului de aer condiționat la o valoare mai mică pe timpul verii, întrucât este mult mai plăcută o atmosferă constantă, decât una foarte rece, cu variații foarte mari.

* Folosiţi apa cu măsură – Sistemele publice de apă folosesc foarte multă energie pentru a purifica și a transmite apa către gospodării – așa că economisirea apei poate diminua emisia gazelor care produc efectul de seră.

* Folosiţi laptop-uri în locul calculatoarelor obișnuite – Acestea consumă de 5 ori mai puțină energie electrică. Dacă trebuie neapărat să aveţi un calculator obișnuit, atunci alegeţi un monitor LCD în locul unuia cu tuburi catodice. Activați funcția de economisire a energiei de la calculator: în ciuda părerii generale, screen saver-ul nu economisește energie.

* Spălaţi economic – Folosiţi mașina de spălat rufe sau de spălat vase atunci când aţi strâns suficiente rufe sau vase murdare, nu doar câteva, și alegeți un program economic și/sau temperatura cea mai joasă cu putință.

* Puneţi rufele la uscat – Uscarea hainelor pe suporturi speciale, afară sau în casă, nu consumă energie deloc. Dacă nu aveți această opțiune din cauza unui spațiu prea restrâns, asigurați-vă că mașina de spălat stoarce în mod adecvat hainele, pentru a reduce astfel timpul pentru uscare.

* Păstraţi frigiderul la temperatura ideală – Păstrați frigiderul la o temperatură potrivită și dezgheţaţi-l în mod regulat ca să funcționeze eficient. Nu lăsaţi ușile deschise mai mult decât este nevoie și asiguraţi-vă că ușa se închide perfect (sigiliul de la ușă nu permite intrarea arerului). Puteţi testa acest lucru punând o foaie de hârtie între frigider și ușă. Dacă puteţi trage cu ușurință foaia de hârtie, atunci trebuie să ajustaţi banda ușii frigiderului sau să o înlocuiţi pentru a fi cu adevărat etanșă.

* Nu fierbeţi mai multă apă decât aveţi nevoie – Când folosiţi un ibric, fierbeţi doar atâta apă cât aveţi nevoie. Astfel o să economisiţi energie electrică și o să fierbeţi apa mai repede.

* Ajustați decorul în funcție de orientarea camerei – Adăugați mai multe piese de mobilier și/sau decorative în camerele friguroase și mai puține în cele foarte călduroase. Cu cât o cameră are mai multă lumină naturală și căldură, cu atât va trebui mai mult ferită, măcar sezonier, de încărcarea excesivă. Covoarele, draperiile și perdelele pot ajuta la crearea unei atmosfere confortabile prin adăugarea unui grad în plus de izolație.

* Faceți mici reparații – Reparați cadrele ferestrelor mai mici, ca cele din baie, ramele ușilor și alte zone în care golurile pot contribui la formarea curenților de aer.

* Investiți în uși – Instalați uși exterioare rezistente la intemperii, dar și uși interioare, care vor ajuta la păstrarea căldurii în camerele mai locuite. Acest truc este o modalitate foarte ușoară de a economisi bani pe energie, deoarece vă împiedică să încălziți și să răciți încăperile care nu sunt utilizate. Holurile și casele scărilor sunt două spații importante de luat în considerare atunci când doriți să controlați „mișcarea” aerului în întreaga casă.

* Instalați panouri fotovoltaice – Luați în considerare adăugarea unui sistem fotovoltaic solar. Costul instalării panourilor solare este mult mai mic decât a fost odată, iar generarea propriei energii regenerabile va contribui mult la reducerea facturilor de energie electrică.

Autor: Alina Andrei, RADOR

 

https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/050415/8-energyefficient-home-design-ideas-invest.asp

https://www.energy.gov/energysaver/design/energy-efficient-home-design

https://www.houseace.com.au/home-improvement/energy-efficient-house-design-ideas-solutions/

https://www.bhg.com/home-improvement/advice/24-tips-for-energy-efficient-homes/

https://ecoliv.com.au/latest-news/energy-efficient-eco-home

https://www.build-review.com/5-energy-efficient-home-ideas/

https://www.ecohome.net/guides/2406/efficient-home-design/

https://www.timberhomeliving.com/articles/15-tips-to-plan-your-energy-efficient-home

https://www.ibuildnew.com.au/blog/home-design/green-living/14-tips-for-an-energy-efficient-new-home/

https://architecturaldesignandplan.co.uk/blog/interior-design-ideas-home-energy-efficient/