Vinerea Sfântă la Vatican, în condiţii de pandemie

Sunt două momente de rugăciune astăzi în Vinerea Sfântă la Vatican, oficiate de Papa Francisc: Patimile Domnului și procesiunea Drumul Crucii. În contextul restricțiilor anti-COVID, aceasta din urmă se va desfășura pe Esplanada Basilicii San Pietro, nu la Colosseum. Elena Postelnicu transmite de la Roma.

Reporter: Epidemia de coronavirus a golit Piața San Pietro din Vatican, în urmă cu un an, dar și la Sărbătorile Pascale din aceste zile. În Vinerea Sfântă nu se celebrează liturghia, iar altarul nu are nimic pe el, nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de aur. La ora locală 18:00, Papa Francisc va prezida celebrarea patimii și morții Domnului în catedrală pentru ca trei ore mai târziu, pe Esplanada Basilicii, însoțit de 20 de copii și adolescenți, să conducă procesiunea Drumul Crucii.

Şi în acest an s-a renunțat, din cauza restricțiilor anti-COVID, la organizarea acestei procesiuni în jurul Colosseumului, acolo unde în trecut de regulă se strângeau şi mii de credincioși. Va fi un Paște cu cetățenii închiși în case, de sâmbătă până luni inclusiv. Cine se va deplasa spre bisericile numai din apropierea locuinței pentru a asista la slujbe, trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere, în vreme ce vizitele la prieteni şi familie sunt interzise.

Oricine vine din străinătate, chiar și cetățenii rezidenți în Italia, trebuie să prezintă la sosire un test de diagnosticare a coronavirusului cu rezultat negativ și să intre în carantină la domiciliu pentru cinci zile, după care să efectueze un alt test molecular. /lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 aprilie