Angel Tîlvăr: ”Ca membru NATO, de 17 ani România beneficiază de cele mai robuste garanții de securitate din toată istoria ei”

Aniversăm 72 de ani de la înființarea NATO și 17 ani de când România, printr-un efort politic extraordinar, a devenit membră a Alianței.

În acest moment, NATO apără politico-militar peste 1 miliard de oameni. NATO reprezintă, totodată, o punte credibilă și puternică între Europa și America de Nord, bazată pe împărtășirea aceluiași set de valori.

In 17 ani de NATO, România a dovedit că este un partener de nădejde al Alianței, zona geopolitică în care este plasată fiind de maximă importanță pentru Alianță.

Totodată, fără aderarea la NATO, intrarea în UE ar fi fost probabil mai lentă, îndeplinirea criteriilor NATO fiind garanții în ceea ce privește parcursul democratic al țării noastre.

Într-o perioadă de mari turbulențe politice interne, apartenența la NATO și activitatea în cadrul NATO au reprezentat elementele de consens și de continuitate de care partidele din România dau dovadă, din nefericire, din ce în ce mai rar.

Mulțumesc public militarilor români pentru eforturile și sacrificiile pe care le-au făcut și le fac pentru ca România să fie un stat influent în cadrul Alianței.

 

Angel TÎLVĂR

Senator PSD Vrancea

Președinte al Comisiei pentru Dimensiunea Civilă a Securității a Adunării Parlamentare a NATO