În Marea Britanie testarea în masă este extinsă la întreaga populație şi este gratuită

Realizator: În Marea Britanie testarea în masă este extinsă la întreaga populație. Fiecare persoană va avea acces la două teste rapide pe săptămână. Testele sunt gratuite, iar autoritățile speră că în acest fel vor fi evitate noi focare de infecție, ceea ce va permite redeschiderea treptată a economiei britanice.
Reporter: Aura Neag – Fiecare persoană din Anglia va avea acces gratuit la două teste rapide pe săptămână, începând de vineri. Aceste teste pot făcute acasă și oferă rezultate în 30 de minute. Testele pot fi ridicate din farmacii, centre speciale de testare sau comandate prin poștă. Oficialii speră că aceste teste vor depista în special persoanele asimptomatice.
Jacqui Ramagge, de la Universitatea Durham: Chiar dacă oamenii nu au niciun simptom ei pot fi infectați cu acest virus și pot să-l dea mai departe. Dacă putem să depistăm acești oameni din vreme, atunci oprim șirul transmiterii. Asta reduce numărul infectărilor, reduce riscul unor tulpini noi și toată lumea este în mai mare siguranță.
Reporter: Marea Britanie, țara cea mai afectată din Europa ca număr de victime, a ajuns să controleze pandemia. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat puțin peste 2.000 de infectări și 10 decese, la o populație de peste trei ori mai mare ca a României. Guvernul de la Londra speră că testarea întregii populații din Anglia va continua să țină numărul infecțiilor sub control, ceea ce va permite redeschiderea treptată a economiei./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 aprilie)