Rezultate parţiale ale alegeriler parlamentare din Bulgaria

AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU

Partidul premierului bulgar Boiko Borisov, GERB, este câştigătorul alegerilor parlamentare din Bulgaria cu 24,15% din voturile exprimate, după centralizarea proceselor verbale din 42,47% dintre secţiile de votare. Pe locul al doilea se poziţionează partidul „Există un astfel de popor” cu 19%, urmat de Partidul Socialist Bulgar – 14,88%. Bulgaria Democrată se plasează pe poziţia a patra cu 10,97%, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (formaţiunea politică a etnicilor turci), pe locul cinci, cu 8,71%.
Locul al şaselea în următorul parlament bulgar revine formaţiunii „Ridică-te! Mutrele criminale, afară!” – cu 5,08%. Deocamdată, VMRO – 3,58%, rămâne sub pragul necesar de 4%, urmat îndeaproape de Uniunea Naţională Bulgară – 3,19%, Văzrajdane – 2,92% şi coaliţia patriotică Volia-Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei – 2,44%.
În prezent, rezultatele alegerilor parlamentare din Bulgaria indică dificultăţi în formarea cabinetului. Analiştii se aşteaptă ca formaţiunile politice să încerce să ajungă la un consens până la urmă. În caz contrar, vor avea loc noi alegeri.
Potrivit Constituţiei Bulgariei, preşedintele statului trebuie să înmâneze mandatul de formare a guvernului primei forţe politice, în acest caz GERB. Dacă acest partid nu reuşeşte să formeze un nou guvern, şeful statului va preda mandatul următorului clasat cu cele mai multe voturi – „Există un astfel de popor”./ddaniela/ilapadat

(www.novini.bg – 5 aprilie)