Lansare a unui sistem de drone pentru supravegherea coastei Mării Negre

Realizator: La Mangalia a fost lansat marţi sistemul de drone de mari dimensiuni pentru supravegherea multifiuncţională a zonei de coastă. Serviciul este utilizat de Poliţia de Frontieră pentru creşterea capacităţii de reacţie şi intervenţie în supravegherea şi controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea şi salvarea pe mare, protejarea mediului şi a faunei marine. Corespondentul RRA Sorin Cealera transmite:
Reporter: Frontiera maritimă a ţării noastre este supravegheată din această lună pe timp de zi şi de noapte cu drone de mari dimensiuni care dispun de un senzor automat de scanare şi detectare a diverselor obiecte aflate la suprafaţa mării, precum şi de un sistem de identificare automată a navelor, corelat cu un sistem de recepţionare a mesajelor de urgenţă pe mare. Comisar şef de poliţie, Ionel Pavel, şeful Serviciului Supraveghere şi Control Naval din cadrul IGP de Frontieră:
Ionel Pavel: Sistemul este unul performant, dotările sale tehnice permiţând să fie operat pe o distanţă de 200 de km de la locul de lansare pentru o perioadă de şase ore, indiferent de condiţiile hidro-meteorologice. Toate datele şi informaţiile pe care le obţinem sunt exploatate la nivelul instituţiei noastre, Autoritatea Navală Română şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură având acces de asemenea la acestea.
Reporter: Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a salutat implementarea acestui sistem complex de monitorizare.
Lucian Bode: Se fac paşi importanţi în dotarea structurilor MAI, ceea ce va îmbunătăţi răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren.
Reporter: Serviciul este alocat de Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă pentru o perioadă de şase luni şi va servi operaţiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră, coordonată de Agenţia Europeană FRONTEX./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 aprilie)