2021. április 7

Megkezdték a fővárosi Metró területén található illegális kereskedelmi egységek eltávolítását

A Metrorex vállalat alkalmazottai ma reggel a Ştefan cel Mare megállóban kezdték meg a törvényellenesen kialakított üzlethelyiségek lebontását. Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Alexandru Lancuzov tájékoztatta a hallgatókat, a tömegközlekedési cég képviselői megállapították, hogy a szóban forgó boltok üzemeltetői nem rendelkeznek sem építési engedéllyel, sem pedig a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) a jóváhagyásával, a boltok pedig – egy esetleges tűzeset alkalmával – akadályozzák az utasok közlekedését. Mindezek mellett a Metrorex és a szakszervezet közötti bérleti szerződés – amelynek tárgyát a szóban forgó üzlethelyiségek képezik – már érvényét vesztette. A lebontási munkálatokban részt vesznek a cég alkalmazottain kívül a második kerület útügyi szakemberei. Radu Mihaiu kerületi polgármester szerint a cél az állami közterület szabaddá tétele a gyalogos közlekedés előtt.

A kereskedők felháborodottan vették tudomásul a Metrorex eljárását. Úgy vélik, hogy ez a cégvezetés önkényes döntése, mert két folyamatban lévő bírósági per hivatott dönteni a kérdésben, s addig a Metrorex nem léphetett volna egyoldalúan.

Mint ismeretes a tömegközlekedési vállalat március 25-én értesítette a kereskedőket arról, hogy ki kell üríteniük az üzleteiket. Másnap a Metrorex szakszervezete spontán sztrájkba kezdett és megbénította a közlekedést a fővárosi metrón. (Radio România Actualităţi)

Florin Cîţu: A lakosság átoltottságának mértékétől függ a vendéglátóipart sújtó korlátozások feloldása

Ezt hétfőn sajtóértekezleten közölte a miniszterelnök. Hozzátette, hogy minisztériumközi bizottságot hoznak létre annak érdekében, hogy kidolgozzák az ütemtervet, amelynek mentén az ország június elsejére visszatérhet a járvány előtti normalitásba, jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök hétfő déli sajtótájékoztatóján. Mint mondta, sok múlik azonban az oltáskampány sikerességén.

A kormányfő elmondta, hogy az irányítása alatt működő majdani minisztériumközi bizottság dolgozza ki a nyár eleji helyreállás részleteit. Első lépésben a bevásárlóközpontoktól kértek be a forgalmukra vonatkozó adatokat annak érdekében, hogy az érvényben lévő korlátozások hatásosságát megállapítsák.

A minisztériumközi bizottságban mindegyik szaktárca képviselteti majd magát. A következő konkrét lépésük pedig az lesz, hogy találkoznak a vendéglátó-ipari egységek érdekeit védő HORECA-szervezet képviselőivel. A bizottságba ugyanakkor meghívják az egyesületek és a munkaadók képviselőit is.

Mint mondta, reményeik szerint június elejétől a gazdaság majdnem teljes megnyitása is elképzelhető, mivel gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok, mint várták, és a szeptemberre kitűzött átoltottsági arányt már a nyáron elérheti az ország. Hozzátette: már április közepén akár százezer személyt is beolthatnak naponta. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy minél többen regisztráljanak az oltás-előjegyzési platformon.

Florin Cîţu szerint az oltáskampányban a következő két hónap – április és május – kulcsfontosságú lesz, ugyanis az időszak végére már 8,3 millió dózis oltóanyagnak kell az országba érkeznie. A kormány reményei szerint május végére legalább 5 millió román állampolgárt oltanak be, az optimistább várakozások szerint ez akár 6,3 millió is lehet. Kifejtette: a politikusok mellett az egyházaknak is ki kell venniük a részüket a vakcináció népszerűsítéséből, főleg vidéken, hogy július végéig meglegyen a tízmillió beoltott személy. (RADOR Hírügynökség)

Oxigénpalack és teherhordók nélkül készül egy román hegymászó feljutni a Himalája egyik 8000 méternél magasabb csúcsára

Horia Colibăşanu már a Himalája hegységen van és befejezte az előkészületeket a feljutáshoz a 8167 méteres Dhaulagiri csúcsra. A román alpinistát honfitársa Marius Gane és egy szlovákiai alpinista, Peter Hámor kíséri el a nem éppen veszélytelen vállalkozásra. Ez utóbbi a Himalája hegység mind a 14 8000 méternél magasabb hegymászó megmászta már. A csapat egy eddig ismeretlen útvonalon kísérli meg a feljutást. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR