Agenția Europeană a Medicamentului urmează să ia o decizie în privința vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului ia astăzi o decizie în privința vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca după informațiile legate de apariția unor cazuri grave de tromboze la unele persoane care au primit acest ser.

În România, personalul medical care foloseşte acest vaccin trebuie să-i informeze pe cei care vin în cabinete despre riscurile la care sunt supuşi. Cei care sunt vaccinaţi şi au dificultăţi de respiraţie sau alte probleme de sănătate, după imunizare, trebuie să consulte un specialist pentru a nu se agrava aceste reacţii adverse.

Reporter: Constanţa Comănici – Românii care au fost vaccinaţi cu AstraZeneca pot afla informaţii detaliate despre acest ser de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi al Caselor Judeţene.

Experţii CNAS au trimis o adresă la recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi a grupului britanico-suedez către toţi profesioniştii din sănătate, care au obligaţia de a publica date clare despre riscul de a apărea tromboze după administrarea acestui vaccin. Astfel, cei care au dureri abdominale, de piept sau dureri severe de cap şi vedere înceţoşată trebuie să consulte imediat un medic.

Până acum, Agenţia Europeană a Medicamentului nu a retras serul de pe piaţă, subliniind că utilizarea sa este sigură, depăşind riscurile. Sunt aşteptate, însă, recomandări pe această temă, inclusiv de oficialităţile din România, aşa cum precizat coordonatorul Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Potrivit unor statistici, pe fondul acestor îngrijorări, 1/3 dintre românii programaţi la imunizare cu AstraZeneca s-au retras./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie