Personalul medical trebuie să-i informeze pe cei vaccinaţi cu serul AstraZeneca să consulte un specialist, dacă apar probleme

Personalul medical care foloseşte serul de la AstraZeneca trebuie să-i informeze pe cei care sunt vaccinaţi să consulte un specialist, dacă după imunizare au dificultăţi de respiraţie sau alte probleme de sănătate, care ar putea fi cauza unor boli neurologice.

Decizia a fost luată după informaţiile privind apariţia unor cazuri grave de tromboze la unele persoane care au primit acest ser. Şi Agenţia Europeană a Medicamentului ar urma să analizeze situaţia.

Reporter: Constanţa Comănici – Românii care au fost vaccinaţi cu AstraZeneca pot afla informaţii detaliate despre acest ser de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi al Caselor judeţene.

Experţii CNAS au trimis o adresă la recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi a grupului britanico-suedez către toţi profesioniştii din sănătate, care au obligaţia de a publica date clare despre riscul de a apărea tromboze după administrarea acestui vaccin. Astfel, cei care au dureri abdominale de piept sau dureri severe de cap şi vedere înceţoşată trebuie să consulte imediat un medic.

Până acum, Agenţia Europeană a Medicamentului nu a retras serul de pe piaţă, subliniind că utilizarea sa este sigură, depăşind riscurile. Sunt aşteptate, însă, recomandări pe această temă, inclusiv de oficialităţile din România, aşa cum precizat coordonatorul Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Potrivit unor statistici, pe fondul acestor îngrijorări, 1/3 dintre românii programaţi la imunizare cu AstraZeneca s-au retras./lcoman/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI –  7 aprilie