Revista presei internaționale – 7 aprilie 2021

„FMI vede luminița de la capătul tunelului”, titrează Les Echos, detaliind că publicarea, marți, a noilor previziuni de creștere a economiei globale dă speranțe pentru zile mai bune. Perspectiva îmbunătățită se datorează în principal revizuirii ”în sus” a performanței țărilor dezvoltate, a căror activitate este susținută de planuri de redresare, care la nivel global se ridică la 16.000 de miliarde de dolari, detaliază cotidianul francez. Prognoza se anunţă bună şi pentru România. Astfel, potrivit site-ului de ştiri economice pentru Europa de Sud-Est, See News, FMI revizuieşte în sens pozitiv previziunea de creştere economică a României la 6% pentru anul 2021, faţă de 4,3% cât îşi stabilise ca ţintă guvernul român.
Pe frontul luptei cu coronavirusul, Comisia Europeană se arată încrezătoare că vaccinarea a 70% din europeni până la sfârșitul lunii iunie este un obiectiv realist, dând asigurări că vor exista dozele necesare pentru cel puţin 255 de milioane de persoane adulte, notează RaiNews. Continuă totuşi problemele legate de vaccinul Astra Zeneca. Marco Cavaleri, responsabil pentru vaccinuri în cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, a confirmat pentru cotidianul italian Il Messagero că „există o legătură între serul AstraZeneca și cazurile de tromboză”. Raportul dintre riscuri și beneficii AstraZeneca rămâne „în favoarea vaccinului”, dar acum este „din ce în ce mai dificil să afirmăm” că nu există o „relație de cauză-efect între vaccinare” și „cazurile foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite asociate unui număr redus de trombocite”, a spus Cavaleri. El a adăugat că joi va urma o decizie a Agenţiei Europene pentru Medicamente în acest sens, după săptămâni de investigații cu privire la reacțiile adverse constatate în mai multe țări din Uniunea Europeană.
În vecinătatea noastră, „creşte tensiunea de război între Rusia și Ucraina”, avertizează cotidianul spaniol ABC, detaliind că Moscova continuă să trimită trupe la frontieră, în timp ce Kievul își întărește dispozitivul militar în confruntarea cu forțele separatiste din Donbas. Cele două părți se acuză reciproc că au efectuat atacuri sporadice şi au încălcat armistiţiul. Kyiv Post anunţă moartea a încă doi soldaţi ucraineni în confruntările din zona Donbas, ceea ce creşte bilanţul la 21 de morţi de la începutul anului. Statele Unite au cerut explicații Rusiei cu privire la situația de la granița cu Ucraina, însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia are dreptul de a-şi muta trupele pe teritoriul său, după cum crede de cuviinţă, iar acest fapt nu reprezintă o amenințare pentru alte state și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, scrie Izvestia. Comasarea de trupe ruseşti la graniţa ruso-ucraineană creează îngrijorare şi în cadrul NATO care avertizează Rusia să nu escaladeze situaţia, observă Evropeiska Pravda. Publicaţia ucraineană preia o declaraţie dată de un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice pentru ziarul german Die Welt, potrivit căreia „NATO va continua să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Între timp, Vladimir Putin a semnat luni o lege care îi permite să candideze pentru două noi mandate prezidențiale și care îi garantează imunitatea pe viață, scrie Courrier International. „Dacă va fi reales, Putin va putea rămâne președinte până în 2036, depășind astfel recordul lui Iosif Stalin de longevitate la putere”, notează Moscow Times.
În privinţa României, The Guardian publică un articol de opinie semnat de Alexander Nanau și Antoaneta Opriș, regizorul, respectiv coscenarista filmului „Colectiv”. Sub titlul „Românii sunt striviți de statul care ar trebui să-i protejeze. Filmul nostru arată în ce fel”, cei doi vorbesc despre ce au descoperit în timpul realizării documentarului „Colectiv”, care anul acesta a obţinut două nominalizări la Oscar. „Documentarul urmărește eforturile unei echipe de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor, dar și ale unor avertizori de integritate. Am fost de față când ziarul a descoperit și probat că dezinfectanții din spitale erau diluați; când ministrul sănătății a demisionat; când s-a dovedit că mituirea era în floare în spitale; când s-a dezvăluit că situația din spitale era într-atât de gravă încât, într-un caz, pe corpul unui pacient cu arsuri trăiau viermi”, scriu Alexander Nanau și Antoaneta Opriș în The Guardian.
Cotidianul La Nacion din Argentina scrie despre „Casa albastră: proprietatea excentrică și fermecătoare pe care prințul Charles a cumpărat-o în România”. „Prințul de Wales a vizitat România în 1998 și a fost fascinat de această țară”, explică La Nacion, adăugând că fiul Reginei Elisabeta a II-a a cumpărat o casă într-un mic sat din Transilvania, având și o fermă pe aceeași proprietate. Casa este cunoscută sub numele de „Casa albastră”, datorită culorii zidurilor sale exterioare. „La prima vedere, nu pare a fi genul de proprietate de care ar fi interesat un prinț britanic; cu toate acestea, casa are spații mari care au fost remodelate, pentru a răspunde cerințelor noului proprietar”, detaliază ziarul argentinian. Comentând fotografiile publicate, La Nacion consideră că cel mai impresionant lucru este decorul. Fiecare dintre spații este mobilat cu mobilier transilvănean vechi. „Aspectul vintage al locului, asociat cu absența televizoarelor sau a aparatelor de radio, creează o atmosferă de liniște și deconectare ce îndeamnă la transformarea casei într-un fel de „refugiu”, departe de presiunile vieții reale”, conchide La Nacion.

Carolina Ciulu