2021. április 8

Koronavírus Romániában: 5000 alá csökkent az új esetek száma

Az elmúlt 24 órában 4989 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 993 613-ra emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Elhunyt az elmúlt napban 172 személy, így az áldozatok száma 24 733-ra nőtt. A járvány kezdete óta 890 528-an gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 78 352-re csökkent. Jelenleg 1495 beteget kezelnek intenzív osztályon, ez egy új negatív rekord. Az elmúlt 24 órában közel 40 500 teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Enyhítene a korlátozásokon ortodox húsvétkor a kormány

Florin Cîțu miniszterelnök előrebocsátotta: más járványügyi szabályok lesznek érvényesek az országban az ortodox húsvét idején. A kormányfő közösségimédia-oldalán közölte javaslatait. Ennek értelmében a kormány azt szeretné, hogy:azok, akik az ünnepek alatt misén vesznek részt, hajnali 5 óráig közlekedhessenek szabadon (ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem lesz éjjeli kijárási tilalom, ugyanis az pontosan hajnali 5 óráig tart), nagypénteken az üzletek 20 óráig tartsanak nyitva, a tengerparti üdülőhelyek megnyissanak, legfeljebb 70 százalékos kapacitással működhessenek.
A javaslatokat Cîțu az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) elé terjeszti, melynek egyébként ő maga az elnöke, emlékeztet a román sajtó. A bizottság várhatóan a csütörtöki kormányülés előtt ülésezik és dönt a veszélyhelyzet újbóli meghosszabbításáról. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

WHO-igazgató: az AstraZeneca előnyei nagyobbak, mint a vele járó kockázat

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerdán úgy nyilatkozott Bukarestben, hogy az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni oltás előnyei változatlanul nagyobbak, mint a velük járó kockázat. Kluge sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy Európában minden huszadik másodpercben meghal valaki a Covid-19 betegség következtében, ez a második leggyakoribb elhalálozási ok a kontinensen. Az oltás miatt azonban nem halnak meg emberek – szögezte le, arra kérve minden tagállamot, hogy tartsa tiszteletben a farmakovigilancia-rendszer előírásait, kísérje figyelemmel az oltás hatásait és kövesse a működőképesnek bizonyuló klinikai protokollt, amely alapján kezelhetők az esetleges mellékhatások, például a trombózis. Kluge kifejtette: alapvető fontosságú, hogy a lakosság bízzon az oltáskampányban, akár a koronavírus elleni oltásról, akár más betegségek elleni vakcinákról legyen szó. Ezt átláthatósággal, az emberek tájékoztatásával lehet elérni.
Azt is kifejtette: számítani lehetett a mellékhatásokra, ezek az oltási folyamat részét képezik. Ha az emberek tétováznak, nem szabad pellengérre állítani őket, hanem megértéssel és empátiával kell kommunikálni velük – tette hozzá a WHO képviselője. „Május elején rám is sor kerül, hogy beoltassam magam Dániában, és ha az AstraZeneca oltását ajánlják fel nekem, én el fogom fogadni” – szögezte le Hans Kluge. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Elutasították a parlamenti szakbizottságok a köztévé és közrédió tevékenységi jelentéseit

Elutasította csütörtökön a parlament két házának összevont kulturális bizottsága a Román Televíziótársaság (SRTV) és a Román Rádiótársaság (SRR) 2017-es, 2018-as és 2019-es, illetve  tevékenységi jelentéseit.
A jelentések elutasítását a testület 13 tagja támogatta, heten az ellen szavaztak. A jelentéseket a parlament plénumának is meg kell még vitatnia. Amennyiben itt is elutasítják ezeket, ideiglenes vezetőket neveznek ki a két intézmény élére – közölte a képviselőház kulturális bizottságának elnöke, Iulian Bulai. A kormánynak az a terve, hogy a közmédia-törvény módosításával különválasztaná az elnöki és a vezérigazgatói funkciót. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Andrei Demeny, RADOR