Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării a convocat o şedinţă în privinţa vaccinării cu serul AstraZeneca

Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării împotriva COVID a convocat astăzi o şedinţă cu reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi specialişti în hematologie pentru a revizui recomandările în privinţa vaccinării cu serul AstraZeneca. În aşteptarea concluziilor pe care le va prezenta CNCAV. Adriana Turea reaminteşte informaţiile care sunt până la această oră.

Reporter: Comitetul de Siguranță al Agenția Europeane a Medicamentului a anunțat ieri că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca și că apariția acestora poate fi inclusă în lista de efectat adverse foarte rare, iar președintele Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării, colonel doctor Valeriu Gheorghiță, preciza că deocamdată nu se modifică schema de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță: La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin. În acest moment nu este luată o decizie, nu se modifică schema de vaccinare, Agenția Europeană a Medicamentului a menționat că nu sunt date disponibile pentru cea de-a doua doză.

Reporter: De asemenea, producătorul AstraZeneca sfătuiește personalul medical să instruiască persoanele vaccinate să meargă la medic în cazul în care au dificultăți de respirație, dureri în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente.

În plus, oricine are simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe sau persistent și vedere încețoșată după vaccinare trebuie să meargă de urgență la doctor. Tot producătorul menționează că au fost cazuri foarte rare de tromboză la femeile cu vârsta sub 55 de ani. În același timp, reprezentanții companiei menționează că beneficiile sunt mai mari decât le riscurile.

Realizator: Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, va face declaraţii după întâlnirea echipei instituţiei pe care o conduce cu reprezentanţii Cultelor. Discuţiile au în vedere modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 aprilie