2021. április 9

 Földcsuszamlás Prahova völgyében

A természeti katasztróha házakat és megyei útakat sújtott Prahova völgyében. Lapoş és Iordăcheanu községek, valamint Tisa falu lakói azt mondják, hogy fennáll a veszélye, hogy a településeket elnyelje a föld. A Sângeru și Salcia községek közötti országút teljesen megsemmisült. A megyei hatóságok a károk felmérésén dolgoznak, mig a falvak polgármesterei monitorizálják a helyzetet és jelentéseket küldenek a prefektúrához. A polgármesterek kijelentették, hogy nincs pénzük a térség biztonságossá tételére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Románia folytatja a COVID-19 elleni oltást az AstraZeneca vakcinával minden korosztály esetében

A románok, függetlenül életkortól, beoltathatják magukat a koronvirus elleni AstraZeneca-vakcinával, közölte Valeriu Gheorghiță, az Országos oltási kampány főnöke, hozzáfűzve e vakcina kapcsán, hogy az immunizálás előnyei meghaladják a kockázatokat, amit egyébként az Európai Gyógyszerügynökség is megállapított. „Tekintettel a romániai járvánügyi helyzetre fontos folytatni a koronivírus elleni oltást az összes rendelkezésre álló oltóanyaggal és a lehető legmagasabb paramétereken. A pandémia negaív hatásainak megállítására elengedhetetlenül fontos, hogy a lakosság minél nagyobb arányban és mielőbb beoltassa magát. Az oltás időzítése vagy az erről való lemondás miatt a betegség súlyos formájával szembesülhetünk. Mi több, veszélyeztetheti a csoportos védettség kialakulását”, hangsúlyozta, megjegyezve, „hogy más oltóanyag használata a második oltáskor nem megfelelő alternatíva, mivel jelenleg nincs semmilyen adat az oltóanyagok kombinációjának alátámasztására. A második oltás utáni esetleges szimptomákról a lakosság tájékoztató anyagokban értesülhet, hogy tűnetek esetén orvoshoz fordulhasson”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Diákszövetségek tíltakoznak a jelenlegi romániai oktatási helyzet miatt

Több romániai diákegyesület bejelentette, hogy pénteken tíltakozó akciót szervez a jelenlegi oktatási helyzet miatt. A kormányzóktől az iskolai év szeptember 1-től történő kezdését és a minimális iskolai napok számának garantálását kérik. A diákok képviselői külön-külön csomagot akarnak küldeni, postán, az Elnöki Hívatal címére, melynek tartalmáról nem szóltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Románia 310 ezer védőmaszkot küld Szerbiának

Románia 310 ezer védőmaszkot küld pénteken Szerbiának a koronavírus okozta hatások leküzdésére. A védőmaszkok az egészségügyi válság miatt az Európai Unióban létrehozott orvostechnikai eszközök stratégiai tartalékának részét képezik, amelyeket több országban – köztük Romániai is – raktároztak el. Az egészségügyi felszereléseket Románia tíz millió eurós kölcsönből vásárolta, az Európai Bizottság jóváhagyásával. A szállitmányt az Arad megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének konvoja juttatja el Szerbiába, a szállítási költségeket tejes egészében megtéríti az Európai Bizottság az Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa révén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Több autópálya-szakasz megépitésére bocsátott ki engedélyt a szállításügyi minisztérium

A szállitásügyi minisztérium kiadta az engedélyt az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas (Nădășelu)–Nádasszentmihály (Mihăiești) szakaszának megépítésére, amely 17 kilóméter hosszú lesz és eljút a Szilágy megyei Magyarzsombor (Zimbor) községik. A tervek szerint a munkálatokat két év alatt fejezik be. A kivitelező egy romániai vállalat. A következő hetekben kibocsátják az építési engedélyeket az autópálya további szakaszaira is, mint például a harminc kilóméter hosszúra tervezett Piteşti-Curtea de Argeş útszakasz megépítésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Gănciulescu Rozália