Politologi bulgari anticipează posibile coaliţii pentru formarea guvernului

Comisia Electorală Centrală a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din Bulgaria, în urma cărora partidul premierului Boiko Borisov, GERB, a câştigat 75 de mandate, formaţiunea politică „Există un astfel de popor” – 51, Partidul Socialist Bulgar (BSP) – 43, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS) – 30, Bulgaria Democrată – 27, „Ridică-te! Mutrele criminale, afară!” – 14.
Potrivit sociologului Mira Radeva, în acest moment, atu-urile sunt în mâinile liderului „Există un astfel de popor”, Slavi Trifonov, care continuă să păstreze tăcerea. „Trifonov este pus într-o situaţie destul de complicată – trebuie să aleagă între o posibilă coaliţie cu GERB sau socialiştii, însă nu doreşte să joace nici cu GERB, nici cu BSP, nici cu DPS”, a reamintit Radeva.
Potrivit politologului Rosen Karadimov, dacă partidele sunt consecvente în poziţiile anunţate, nu există nicio modalitate de a forma un guvern în cadrul acestui parlament. „Aşa-numitele ‘partide de protest’, fără voturile socialiştilor, nu pot forma un guvern. Tăcerea lui Slavi Trifonov începe să creeze tensiuni serioase şi îndoieli”, a comentat Karadimov.
Politologul Antonii Gălăbov a subliniat că există şi ipoteza unui guvern minoritar. „Marea problemă este ca politicienii să-şi asume responsabilitatea. Primul mandat revine partidului GERB. Este important să respectăm votul cetăţenilor. Coaliţia GERB-Uniunea Forţelor Democrate este susţinută de peste 800.000 de oameni. Trebuie să vedem ce tip de cabinet vor propune, deoarece acesta va conţine un mesaj pentru o posibilă cooperare în viitor. Să ne uităm mai întâi la alegerea preşedintelui Adunării Naţionale şi apoi la primul mandat”, a menţionat Gălăbov.
Toţi cei trei politologi au susţinut că o eventuală coaliţie între „Există un astfel de popor” şi „Ridică-te! Mutrele criminale, afară!” ar fi foarte dificilă. „Dacă ar fi putut să se unească, ar fi făcut-o înainte de alegeri”, a susţinut Mira Radeva.
„Nu am văzut programul detaliat al partidului ‘Există un astfel de popor’ şi nici ‘Ridică-te! Mutrele criminale, afară!’ nu au prezentat un program complet. Vorbim despre o posibilă coaliţie din trei formaţiuni, care nu are majoritate. Şi două dintre acestea trei sunt, de asemenea, coaliţii. Adică, vorbim despre o coaliţie cu şase sau şapte partide, care, în acelaşi timp, are nevoie de sprijinul a cel puţin unui alt partid pentru a forma un guvern. Acest lucru mi se pare destul de imposibil”, a concluzionat Karadimov./ddaniela/asalar

(www.dariknews.bg – 9 aprilie)