Cartea de identitate electronică va fi disponibilă din 2 august

Românii vor putea opta de la începutul lunii august pentru cartea de identitate electronică. Noile documente vor fi mai sigure și respectă standardele internaționale în materie de protecție a datelor personale – ne spun autoritățile.
Reporter: Mihaela Dragomir – Cartea de identitate electronică va avea mărimea unui card bancar și va conține, între altele, datele cu caracter personal pe care le găsim și pe cartea de identitate simplă, plus data nașterii și semnătura olografă. Documentul mai conține și informații în format electronic, cum ar fi numele părinților titularului, un certificat pentru semnătura electronică, datele biometrice – constând în imaginea facială – și, după caz, amprente. Noul act va fi disponibil din 2 august, România fiind obligată de un regulament al Uniunii Europene să-l emită de la această dată, iar deținătorii îl vor putea folosi ca document de călătorie. De asemenea, cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului de Interne, ale administrației publice și utilizarea semnăturii electronice. Totodată, documentul va înlocui cardul național de asigurări sociale de sănătate.
Pentru cei care nu vor un act de identitate cu cip, autoritățile vor pune la dispoziție o carte de identitate simplă, care conține toate celelalte date din cartea electronică cu excepția cipului./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 aprilie