Omagii aduse Prințului Philip al Marii Britanii

(Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)

Realizator: Monarhi, șefi de stat și de guvern din întreaga lume, foști și actuali, i-au adus omagii Prințului Philip al Marii Britanii care a încetat din viață la vârsta de 99 de ani. Ducele de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, este elogiat pentru simțul datoriei și devotamentul cu care și-a servit țara. Britanicii au mers și ei cu mesaje de omagiere în fața reședințelor regale, dar autoritățile au încercat să îi descurajeze din cauza pandemiei de coronavirus.
Reporter: Mihaela Dumitrescu – Oameni de toate vârstele și categoriile sociale au depus flori și mesaje de compasiune la poarta Palatului Buckingham, reședința din Londra a familiei regale, precum și la Castelul Windsor, unde a murit Prințul Philip. Guvernul a îndemnat însă publicul să nu se adune în grupuri mari și să păstreze distanța de siguranță, iar familia regală i-a îndemnat pe oameni să facă donații de caritate în loc să lase flori în memoria prințului, iar pentru mesaj a deschis o carte de condoleanțe online. De asemenea, Colegiul de Arme a revizuit protocolul funerar, în conformitate cu regulile sanitare și cu dorințele Prințului Philip. Nu vor avea loc funeralii de stat, iar sicriul nu va fi expus public pentru un ultim omagiu. Corpul Alteței Sale regale se va odihni în Castelul Windsor, înainte de înmormântarea din Capela St. George. Astăzi, însă, Marina Britanică va organiza ceremonii în mai multe orașe în memoria Ducele de Edinburgh, care a servit ca ofițer naval în cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit BBC, 41 de runde de solve de tun vor fi trase câte una la fiecare minut începând de la prânz. Ceremoniile vor fi televizate în direct și transmise pe internet, iar publicul este încurajat să le vadă de acasă. Familiile regale și lideri din întreaga lume au trimis ieri mesaje de condoleanțe după pierderea suferită de Coroana britanică.
Din România, Custodele Coroanei Principesa Margareta, fina și nepoata de văr a prințului, spune că Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip rămân modele spirituale și surse fundamentale de inspirație pentru generația de astăzi. De asemenea, președintele Iohannis a transmis că România este alături de familia regală și de poporul britanic şi şi-a exprimat încrederea că istoria va onora contribuția prințului Philip.#HUN./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (10 aprilie)