Secretarul de stat Raed Arafat a explicat motivul evacuării pacienţilor de la Spitalul Foişor în timpul nopții

Realizator: Secretarul de stat Raed Arafat și-a cerut scuze pentru disconfortul creat pacienților și rudelor acestora, dar spune că evacuarea spitalului era urgentă pentru salvarea de vieți. Nu mai erau locuri în București, oriunde căutai, nici la ATI, nici în alte secții, nici în zonele limitrofe capitalei, iar Spitalul Foișor avea 20 de paturi libere la ATI. Într-un clip postat pe Facebook, Raed Arafat a mai explicat că evacuarea s-a făcut pe timpul nopții, pentru că s-ar fi întârziat în discuții și lămuriri cu conducerea spitalului.
Raed Arafat: Această activitate a durat până a început evacuarea. În al doilea rând, dacă noi așteptam evacuarea până dimineață înseamnă că nu puteam să luăm spitalul să funcţioneze decât după masă. Noi încercăm să îl punem în funcționare cât mai repede, așa cu cât spitalul este mai liber, mai rapid cu cât spitalul poate să intre în rolul lui ca spital COVID pentru pacienții care așteaptă şi a căror stare este critică și sunt chiar în pericol vital.
Realizator: Din cei 105 pacienți internați la Foișor, 13 au fost transferați cu ambulanțele la alte unități medicale. Totodată au fost trimiși la domiciliu 25 de pacienți programați pentru intervenții chirurgicale, dar care nu au mai fost operați și alți 67 operați deja, dar pentru care medicii au decis că pot fi externați.
Scuze au venit şi de la Ministerul Sănătății, care recunoaște că modul în care a fost făcută evacuarea este regretabil. Ministerul precizează că spitalul fusese informat încă de ieri de dimineață despre iminența transformării în unitate COVID, dar managerul nu întocmise nici la ora 19:00 documentele necesare, așa că întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă, mai spune ministrul sănătății într-un comunicat.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (10 aprilie)