2021. április 12

Felgyorsul az oltások üteme

Ezt Florin Cîţu miniszterelnök jelentette be ma – tájékoztatta hallgatóit a közszolgálati rádió. A kormányfő szerint sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy 1600 ágyat biztosítsanak az intenzív terápiás osztályokon és arra biztatta a lakosságot, hogy oltsák be magukat Covid – 19 ellen.

Az oltási kampány ismét új lendületet kap. 171 új oltóközpontot nyitnak meg, így április 15-re az oltási kapacitás eléri a napi 100 ezer főt. Ugyanakkor e héttől kezdődően azok akik oltásra regisztrálnak, egyben a hozzávetőleges várakozási időt is megtudhatják az oltásokat nyilvántartó kormányzati honlapról.

Egyidejűleg az oltóanyag mennyisége is növekszik. Ma 500 ezer dózis érkezik a Pfizer – BioNTech vakcinából, a következő napokban pedig 60 ezer a Johnson & Johnson védőoltásából. Ez utóbbiból egyetlen dózis is elégséges a védettség kialakulásához, és a családorvosi rendelőkben, illetve mobil oltóegységekben is be lehet adni. Ezen a héten indul az Astra Zeneca oltásokat kapott személyek számára a második oltás beadása. (Radio România Actualităţi)

Márciusban csökkentek a bérek

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adatai szerint az elmúlt hónapban a nominális átlagbér 5.497 lej volt, 52 lejjel kisebb mint januárban.

A bérek átlag nettó értéke 3.365 lej volt, ami 30 lejjel kevesebb, mint az előző hónapi, de 5%-al magasabb, mint volt a tavalyi év hasonló időszakában. A legmagasabb fizetések a szolgáltatóiparban, az információ technológiájával kapcsolatos vállalkozásokban, ideértve az informatikai szolgáltatásokat is, voltak, míg a legalacsonyabbakat a vendéglátóiparban könyvelhették el. (RADOR Hírügynökség)

Nem olyan súlyosak a kormánykoalíción belüli ellentétek a fővárosi Foişor kórház kiürítése után

Ezt Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke nyilatkozta, aki ugyan elismerte, hogy pártja egyes vezetői szorgalmazták Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltását. A politikus úgy véli, hogy most a történteknek a koalíción belüli alapos elemzésére van szükség, nem leváltásról és lemondásról kell beszélni, hanem a hibák felvállalásáról.

„Aki leváltja, vagy leváltását kéri a jelenlegi csapatnak, amennyiben ezt szükségesnek látja, az a miniszterelnök, aki a mi teljes támogatásunkat élvezi. Lássuk mi történt, elemezzük ki a péntek esti eseményeket, amelyeknek nem szabad megismétlődniük, hozzunk döntéseket! A koalícióban a helyzet sokkal nyugodtabb annál, mint amilyennek kívülről látszik. Beszélni fogunk egymással. Egyelőre, ebben a pillanatban nem beszélünk leváltásokról, szó van viszont vétkességek láncolatáról, amelyet meg kell ismernünk és a nyilvánosság tudomására kell hozni” – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Rareş Bogdan.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a PLUS politikai alakulat együttműködés társelnöke, Dan Barna a kormánykoalíció ülése előtt úgy nyilatkozott, hogy a helyzet megoldása: a párbeszéd. (Radio România Actualităţi)

A belügyminiszter bírálta azt az eljárást, ahogyan péntek este kiürítették a Foişor kórház intenzív terápiás osztályát

Lucian Bode ma újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó kórház mind a 20 ágyát az intenzív terápián elfoglalták, de elégedetlen azzal az eljárással, ahogyan elbocsátották a betegeket a kórházból.

„Az a mód, ahogyan péntek este hazaküldték a kórházból a betegeket, egyáltalán nincs rendben. Sokat beszélhetnénk az okokról, miért késlekedtek ilyen sokat, miért csak a kiürítési utasítás után néhány órával érkezett meg a menedzser beleegyezése? Ami egyértelmű az, hogy ma a kórház intenzív terápiás osztályának mind a 20 ágyát elfoglalták. Majdnem teljes egészében elfoglalták azt a 90 ágyat is, amelyiknek az oxigénellátása biztosított, s ami leginkább örvendetes, hogy az intenzív osztályra szoruló betegek száma 1531-ről 1520-ra csökkent” – mondta a miniszter.

Lucian Bode saját magára és Raed Arafat államtitkárra utalva elmondta, hogy senki sem pótolhatatlan, de hozzátette, hogy a döntés mindkét esetben a miniszterelnököt illeti. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR