Revista presei internaţionale – 12 aprilie

Criza coronavirusului, cu accent pe eforturile globale pentru vaccinare, se menține în centrul atenției presei internaționle, care mai alocă spații ample actualității politice și relațiilor geostrategice globale. De luni, vaccinarea va fi disponibilă în Franța tuturor persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, a anunțat ministrul Sănătății, într-o declarație pentru Journal de Dimanche. Procesul de vaccinare se extinde de luni datorită a două vaccinuri: cel produs de AstraZeneca și la care vor avea acces de luni toate persoanele de peste 55 de ani, și cel produs de Johnson & Johnson și livrat în Franța tot din această zi. Franța primește cu o săptămână mai repede 200.000 de doze din acest al doilea vaccin, a mai anunțat ministrul francez.
Uniunea Europeană dorește să comande 1,8 miliarde de doze de vaccinuri din a doua generație, informează la Libre Belgique. UE va lansa negocieri pentru a-și asigura doze suplimentare din așa-numitele vaccinuri de „a doua generație” împotriva COVID-19, eficiente împotriva viitoarelor variante ale coronavirusului, cu livrare începând din acest an. Scopul acestor vaccinuri suplimentare, ale căror livrări vor continua în 2022 și 2023, este de a anticipa apariția variantelor noului coronavirus, împotriva cărora vaccinurile administrate în prezent s-ar putea dovedi a fi mai puțin eficiente. De asemenea, comanda urmărește să anticipeze vaccinarea în masă a copiilor și adolescenților din întreaga UE, mai arată La Libre Belgique. Specialiști din Israel susțin că vaccinul produs de Pfizer ar oferi o protecție mai slabă în fața noii tulpini din Africa de Sud, scrie Jerusalem Post. Studiul, realizat de Universitatea din Tel Aviv și de un important furnizor de servicii medicale din Israel, contrazice un raport prezentat anterior de Pfizer, care susținea că vaccinul său este eficient în proporție de 100% în prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus în rândul participanților la un studiu din Africa de Sud, unde tulpina cu mutații este dominantă. Totuși, autorii studiului de la Tel Aviv spun că nu pot evalua exact cu cât este redusă protecția oferită de vaccin fiindcă prevalența tulpinii sud-africane este redusă în Israel, mai arată Jerusalem Post.
„Străinii bat drumul până în Bulgaria şi cheltuie mulţi bani pe turismul de vaccinare”, scrie Novinite. „Vaccinarea greoaie din ţările europene a dat naştere unui nou tip de turism – turismul de vaccinare. În ultimele săptămâni, a existat un interes crescut din partea unor cetăţeni străini de a se imuniza în Bulgaria. Motivul este că în ţările în care locuiesc, rândul la vaccinare le vine abia în toamnă. Operatorii bulgari din turism au contactat medici din Plovdiv pentru a-i întreba dacă este posibil ca străinii să fie imunizaţi în Bulgaria. Răspunsul a fost că nu există nicio problemă să se vaccineze, dacă țările lor sunt membre ale UE. Pe fondul afluxului de străini care doresc imunizarea împotriva COVID-19 în Bulgaria, se remarcă o scădere a dorinţei de vaccinare în rândul bulgarilor”, mai arată Novinite.
Actualitatea politică, diplomatică și a relațiilor geostrategice nu este omisă de presa internațională, care arată că scandalul ivit în urma măsurilor protocolare luate în cursul vizitei președinților Comisiei Europene și Consiliului European la Ankara ia amploare. „O petiţie lansată de femei cere demisia lui Charles Michel” în urma așa-numitului scandal „Sofagate”, scrie Le Soir. „Asociaţii de femei europene i-au scris preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a-i cere să demisioneze după cazul Sofagate – afrontul protocolar suferit de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Ankara. Aceste asociaţii au lansat o petiţie care a adunat în mai puţin de două zile peste 2.500 de semnături în Belgia, în Franţa, în Italia şi chiar în afara Uniunii Europene”, afirmând că erorile protocolare „constituie un afront faţă de toate femeile”. Ziarul turc Sabah amintește că „în cadrul primirii de către preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Comisiei Europene, Charles Michel, a stat alături de liderul turc, iar preşedinta Comisiei Europene a stat pe o sofa, faţă în faţă cu ministrul turc de Externe”. „Conform normelor de protocol nu există nicio greşeală; preşedintele Consiliului European, cel mai înalt rang de conducător al UE, are statutul de şef de stat. Iar preşedintele Comisiei Europene, se află pe locul 4 în ceea ce priveşte protocolul. De asemenea, conform declaraţiei venite de la Palatul prezidenţial turc, echipa lui Erdoğan şi cea a lui Michel au colaborat la stabilirea locurilor conform protocolului”, mai arată Sabah.
Aceeași publicație din Turcia scrie despre „Visul Pentagonului privind Marea Neagră”. „Criza din Ucraina, care s-a reaprins odată cu alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, pare să aibă potențialul de a deveni o furtună globală într-un timp scurt. SUA încearcă să își sporească influența politică și militară în regiune, făcând tot ce poate pentru a transforma Ucraina în Afganistanul sau Siria Europei de Est. SUA abordează strategia transformării NATO într-un bloc militar global împotriva Chinei și Rusiei. Și vrea să încerce pentru prima dată acest lucru în Ucraina. Dacă are succes aici, va testa noul NATO în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord. Obiectivul final al SUA este să pună în mișcare noul NATO global în Asia-Pacific, împotriva Chinei”. Totodată, „SUA acordă o importanță deosebită lărgirii NATO în toate țările de pe axa Baltica – Mediterana, care pot pune sub asediu Rusia. Așa se face că în Balcani, Muntenegru a devenit membru NATO în 2017 iar Macedonia de Nord, în 2020. Acum vine rândul Ucrainei, Georgiei și Finlandei. Numai că din cauza opoziției Germaniei, SUA nu reușește să joace acum cartea NATO în Ucraina”, comentează Sabah.
În contextul discuțiilor privind revenirea SUA la acordul nuclear cu Iranul, Teheranul lansează noi centrifuge, informează la Libre Belgique. Iranul „a pus în funcţie sau a început să testeze mai multe sute de centrifuge interzise potrivit acordului privind nuclearul iranian din 2015, cu riscul de a complica negocierile aflate în desfăşurare la Viena pentru a se încerca relansarea acestui pact. Potrivit inginerilor din Organizaţia pentru Energie Atomică, centrifugele IR-6 şi IR-9 sunt de 10 şi respectiv 50 de ori mai puternice decât vechile centrifuge IR-1. Acordul din 2015 de la Viena este pe moarte de când Statele Unite s-au retras unilateral în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, restabilind o avalanşă de sancţiuni economice şi financiare contra Iranului. Drept ripostă, Teheranul a început să nu-şi mai respecte angajamentele începând din mai 2019”, mai arată La Libre Belgique. Pe de altă parte, un accident a avut loc duminică la instalația electrică a uzinei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, din centrul Iranului, dar nu a făcut nici victime, nici poluare, potrivit agenţiei iraniene Fars. Iar Reuters amintește că în luna iulie a anului trecut, un incendiu a izbucnit la aceeași uzină, autoritățile susținând că este vorba de o încercare de a sabota programul nuclear al țării.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)