2021. április 13

Romániában keddtől napi 115 ezer ember beoltására van lehetőség

Florin Cîţu miniszterelnök Facebook-bejegyzésében közölte, hogy keddtől naponta 115 ember beoltására van lehetőség. Mint hozzáfűzte: ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba közös erőfeszítésre van szükság és ennek szellemében a lakosságot arra ösztönözte, hogy oltassa be magát és tartsa tiszteletben az egészségügyi szabályokat. Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány vezetője a maga részéről megjegyzete, hogy a mai naptól kezdve további 144 oltási központot, míg április 20-tól 41 új kabinetet nyítanak meg, amelyekben Pfizer-vakcinával oltanak. Az oltási kampány dinamikus ütemben zajlik. Hétfőn csaknem 63 ezer személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát. Mostanig mintegy 1.435.000 személyt oltottak be mindkét adag vakcinával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Az Országos Diáktanács azt javasolja, hogy a következő tanév szeptember 6-án kezdődjön

Az Országos Diáktanács azt javasolja, hogy a következő tanév szeptember 6-án kezdődjön és június elején fejeződjön be. A javaslat válasz Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter bejelentésére, miszerint a tanítás szeptember 1-től kezdődik, az iskoláknak vissza kell térniük az évharmadokra és meg kell hosszabítani az új tanév időtartamát. A civil társadalom is úgy gondolja, hogy szükséges a tanév meghosszabítása, annál inkább, hogy az online oktatás a utóbbi hónapokban nem hozta meg a várt eredményeket. Egyelőre több forgatókönyvet elemeznek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Románia a 25. helyen szerepel világviszonylatban az új koronavirus elleni beoltottságot tekintve

A Bloomberg legfrissebb összesítése szerint Románia a 25. helyen szerepel világviszonylatban az új koronavirus elleni beoltottságot tekintve. Az adatok szerint a történelem legnagyobb oltási kampánya során mintegy 800 millió embert oltottak be az új koronavírus ellen  több mint 150 országban. Mostanig a világ népességének mintegy öt százalékát immunizálták, az oltási ütem dinamikusabb lévén a gazdag országokban, mint a szegény országokban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Az éves inflációs ráta idén márciusban 3,1 százalékra csökkent

Az éves inflációs ráta idén márciusban 3,1 százalékra csökkent, a februári 3,2 százalékról, és továbbra is a Nemzeti Bank által javasolt variációs lehetőségeken belül  marad. E mutató alakulásánál figyelembe kell venni, hogy márciusban a nem élelmiszer-ipari termékek 4,37% -al, az élelmiszerek 1,59% -al, a szolgáltatások pedig 2,21% -al drágultak, derült ki az Országos Statisztikai Hívatal által kedden közölt adatokból. Az elmúlt hónapban az üzemanyagok ára több mint 2%-al emelkedett, a zöldségek és zöldségkonzervek 1,4%-al drágultak, míg a többi áremelkedés átlagosan egy százalék alatt volt. Ezzel szemben a légiszállítási jegyek ára jelentősen csökkent, több mint három százalékkal, és a tojás is 1,42%-al volt olcsóbb.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

A szociáldemokraták újabb egyszerű bízalmatlansági inditványt terjesztettek be az egészségügyi miniszter ellen

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter újabb bízalmatlansági inditvánnyal szembesül, ugyanis a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfőn benyújtotta e dokumentumot a képviselőházban, amelyben a Foişor korház betegeinek evakuálási módját, az intenzív terápiás ágyak száma növelésének elmulasztását és a koronavirus-tesztelési program hiányát róják fel a miniszternek.Vlad Voiculescu ellen a PSD idén februárban is benyújtott egy bízalmatlansági inditványt, de a képviselőház plénuma elutasította. Megjegyzendő, hogy eljárási szempontból egy miniszter ellen beterjesztett egyszerű indítványnak nincs jogi hatása és ha a parlament el is fogadja, magától érthetődően nem meneszthető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

A közszolgálati Televízió és Rádió 2017. és 2019. évi tevékenységéről szóló jelentéseket a Parlament plenáris ülésén vitatják meg és szavazzák meg

A parlament állandó büróinak döntése értelmében a közszolgálati Televízió és Rádió 2017. és 2019. évi tevékenységéről szóló jelentéseket a jövő szerdai plenáris ülésén vitatják meg és szavazzák meg. A két intézmény jelentéseit a múlt héten a kulturális bizottságok elutasították. Ugyanakkor a parlament vezetősége hétfőig tűzte ki a határidőt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának a jelölések benyújtására az Országos Audiovizuális Tanács megüresedett helyeinek betöltése céljából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)
Gănciulescu Rozália