Armin Laschet şi Markus Söder sunt în cursă pentru a fi candidaţi la funcţia de cancelar al Germaniei

O decizie riscantă a fost adoptată de conducerea Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania, propunându-l pentru funcţia de nou cancelar pe premierul landului Renania de Nord – Westfalia, Armin Laschet. Analiştii politici sunt de părere că preşedintele CDU nu este popular, astfel că principalul partid de guvernământ riscă să piardă conducerea viitorului executiv care se va forma după alegerile parlamentare din luna septembrie.

Laschet a obţinut luni sprijinul partidului său cu o largă majoritate – scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Aceasta este o veste bună pentru Verzi în opinia comentatorului Népszava, adăugând că impopularitatea lui Laschet în Germania este atât de mare încât dacă el va fi candidatul comun al alianţei CDU-CSU (aceasta din urmă fiind Uniunea Creştin Socială, partid care în mod tradiţional participă la alegeri în tandem cu CDU), atunci şansele Verzilor de a forma guvernul cresc. Laschet pare prea slab şi lipsit de carismă pentru a da un nou avânt conservatorilor. Deşi politicianul a fost asemănat multă vreme cu Angela Merkel, deoarece și acesta împărtășește opţiuni mai apropiate de centrul eşichierului politic, însă după izbucnirea pandemiei Sars-Cov-2 s-a dovedit a avea un profil politic diferit de actualul cancelar. Preşedinţia CDU şi-a motivat deciza argumentând că Laschet ştie să aplaneze conflictele din interiorul partidului, a gestionat bine resursele landului Renania de Nord – Westfalia în timpul crizei provocate de pandemie. Mai mulţi lideri regionali ai partidului, printre care Tobias Hans premierul landului Saarland şi vicepreşedintele partidului, Julia Klöckner au sprijinit candidatura lui Laschet în timpul dezbaterilor de luni.

Bomba a venit însă cu o zi înainte, duminică. Preşedintele CSU, Markus Söder prim-ministrul Bavariei, care până acum a susținut în mod constant că nu doreşte să părăsească München-ul pentru Berlin, a declarat pentru prima dată că ar dori să candideze pentru funcţia de cancelar. Anunţul este foarte interesant în contextul sondajelor de opinie. Potrivit acestora, dacă germanii ar trebui să-l aleagă în mod direct pe cancelar, atunci candidatul Verzilor, indiferent că este vorba despre Robert Habeck sau Annalena Baerbock, ar câştiga în fața lui Armin Laschet. Söder însă i-ar învinge pe amândoi. În interiorul CDU însă situaţia arată altfel: mainstream-ul nu vrea să renunţe la privilegiul partidului mai mare de a propune persoana cancelarului. Cei care susţin acest lucru îşi reamintesc că atunci când CDU a renunţat în favoarea CSU, lucrurile nu au mers bine pentru CDU. În anul 1980 coaliţia CDU-CSU l-a lansat în cursă pentru fotoliul de cancelar pe preşedintele CSU Franz Josef Strauss, însă acesta a pierdut alegerile faţă de social-democratul Helmut Schmidt. Atunci Strauss l-a şantajat pe fostul preşedinte CDU, Helmut Kohl, că în cazul în care nu el va reprezenta alianţa la alegeri, atunci CSU va părăsi grupul parlamentar comun. Kohl a cedat, însă evenimentul a otrăvit pentru mult timp relaţia partidelor aliate, mai ales după înfrângerea lui Strauss. Istoria s-a repetat în 2002, când Angela Merkel proaspăt aleasă preşedinte al CDU a renunţat la candidatură în favoarea lui Edmund Stoiber, de la CSU. Deşi sondajele arătau cu câteva săptămâni înainte de alegeri un uşor avans al coaliţiei CDU-CSU faţă de SPD, totuşi social-democratul Gerhard Schröder a devenit cancelar. La alegerile din anul 2005 Angela Merkel nu a mai cedat, a câştigat şi a reuşit să păstreze conducerea guvernului federal timp de 16 ani, egalând astfel recordul lui Helmut Kohl.

Este de înţeles de ce Armin Laschet a declarat imediat după nominalizarea sa ca şi candidat al partidului că vrea să discute cât mai urgent cu Markus Söder. Această întâlnire va avea loc chiar astăzi în grupurile parlamentare reunite ale CDU şi CSU în Bundestag – scrie Der Spiegel. Editorialistul este de părere că întâlnirea, care se anunţa una prietenoasă, s-ar putea să se transforme într-un duel dur între cei doi candidaţi. Miza este mare şi pentru parlamentari. Numărul celor din CDU este mai mare decât al partenerilor lor din CSU, numai că parlamentarii sunt interesaţi în realegerea lor. Astfel, este posibil ca aceștia să opteze în favoarea candidatului care este mai bine plasat în sondaje – şi acesta este Markus Söder – sperând că popularitatea liderului va trage după sine şi partidele alianţei, ceea ce înseamnă mai multe locuri pentru ei în Bundestag. Din ecuaţie nu putem exclude nici înfrângerea istorică a CDU la recentele alegeri locale din landurile Baden Württemberg şi Renania Palatinat. Nominalizarea lui Laschet ar fi un risc mare pentru creştin democraţi.

În joc nu este doar orgoliul celor doi politiceni conservatori, ci însăşi continuitatea guvernului conservator, având în vedere că în ultima perioadă Verzii cresc spectaculos în sondaje şi există posibilitatea ca ei să obţină majoritatea parlamentară – şi implicit funcţia de cancelar – dacă se aliază cu social democraţii, eventual şi cu liberalii (aceasta este ceea ce presa germană numeşte „coaliţia semafor”, roşu fiind culoarea social democraţilor, galben a liberalilor şi verde a Verzilor).

Székely Ervin, RADOR