THE NEW YORK TIMES: Trei pacienți cu Covid-19 au murit într-un spital din România din cauza unei defecțiuni la aparatele cu oxigen

Trei persoane infectate cu coronavirus au decedat luni seară într-un spital din București după ce aparatele care le furnizau oxigen au încetat să mai funcționeze, conform autorităților. E cel mai nou incident provocat de defecte la aparte cu oxigen, care au mărit bilanțul morților de coronavirus în numeroase țări.
E de asemenea și un nou regres fatal pentru sistemul de sănătate al României, îmbătrânit și copleșit, care în ultimele luni a suferit două incendii în secții pentru Covid-19, soldate cu cel puțin 15 morți.
Ventilatoarele s-au oprit la o unitate mobilă ATI montată la spitalul Victor Babeș din București, după ce presiunea oxigenului atinsese un nivel prea ridicat, lipsindu-i pe pacienți de acest ingredient vital, au afirmat autoritățile sanitare într-un comunicat. În afară de cei trei pacienți decedați, alți cinci au fost evacuați și mutați la alte spitale din oraș.
România a înregistrat cel mai mare număr de pacienți cu Covid-19 internați la ATI de la începutul pandemiei, iar sâmbătă premierul Florin Cîțu a declarat că mai rămăseseră doar șase paturi libere la ATI în întreaga țară, dintr-un total de 1.600.
Și unitățile ATI din Ungaria și Polonia riscă să fie copleșite, întrucât o mare parte a Europei de Est se zbate să facă față unui al treilea val de infecții care afectează întreg continentul. Unele spitale ungare au solicitat studenți la medicină și voluntari care să ajute în secțiile de Covid-19, oferind și instruire persoanelor fără pregătire medicală.
Unitatea mobilă care a avut luni probleme cu oxigenul fusese pusă în funcțiune abia sâmbătă și este o expresie a temerilor mai vechi privind fragilul sistem medical al țării. În ianuarie cinci pacienți au murit și alți 102 au fost evacuați dintr-un alt spital din București, din cauza unui incendiu. În noiembrie 10 pacienți spitalizați cu coronavirus au murit în urma unui incendiu izbucnit la un spital din orașul nord-estic Piatra Neamț.
Cheltuielile României cu sănătatea sunt printre cele mai mici din UE, cu numai un pic mai mult de 5% din PIB alocat, comparativ cu o medie de 10% în cazul altor state din bloc.
Peste 25.000 de oameni testați pozitiv la Covid-19 au murit până acum în România, iar autoritățile au închis școlile și grădinițele pe tot parcursul lunii aprilie, în cadrul unei vacanțe extinse de Paște.
Statul a administrat până acum peste 3,5 milioane de doze de vaccin, la o populație de aproximativ 19 milioane.
Articol de Kit Gillet
https://www.nytimes.com/live/2021/04/13/world/covid-vaccine-coronavirus-cases#three-virus-patients-die-at-a-hospital-in-romania-after-its-oxygen-supply-malfunctions

THE NEW YORK TIMES (SUA), 13 aprilie 2021
Traducere: Andrei Suba