2021. április 15

Koronavírus Romániában: Csökkent az aktív fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 3852 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 1 020 301-re emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt az elmúlt napban 195 személy, az elhunytak száma így 25 800-ra emelkedett. A járvány kezdete óta 925 395-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 68 566-ra csökkent. Jelenleg 1518 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. Az elmúlt 24 órában több mint 37 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Visszavonta Florin Cîțu azt a miniszteri rendeletet, amely miatt menesztette Vlad Voiculescu

Alighogy kinevezte az államfő megbízott egészségügyi miniszternek, Florin Cîțu kormányfő szerda este visszavonta azt a miniszteri rendeletet, amely új kritériumokat szabott a karantén bevezetésére egyes településeken, és amely miatt menesztette Vlad Voiculesu eddigi tárcavezetőt. A rendelet visszavonása már megjelent a Hivatalos Közlönyben. A vitatott intézkedést kedden tette közzé az egészségügyi minisztérium, és az új szabályok bizonyos pontszámokat határoztak volna meg a súlyosan koronavírus-fertőzött települések esetében. E szerint, ha például egy 100 ezer lakosú vagy annál nagyobb város és vonzáskörzete elérte volna a 60 pontot, el lehetett volna rendelni a vesztegzárat, a kisebb közigazgatási egységek esetében 70 pont lett volna a határ. Florint Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök szerint az USR–PLUS pártszövetség által a szaktárca élére állított Voiculescu nem konzultált erről vele, a döntésről a Hivatalos Közlönyből értesült, és mivel már több, a közvéleményt és a kormánykoalíciót is megosztó döntése volt a miniszternek, szerdán javasolta Klaus Iohannis államfőnek, hogy mentse fel tisztségéből. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Andrei Baciu államtitkárra bízta az ügyvivői feladatokat a kormányfő

Andrei Baciu egészségügyi államtitkárra bízta az ügyvezetői miniszteri feladatokat az egészségügyi minisztérium élére ideiglenesen kinevezett Florin Cîţu kormányfő – erősítették meg az Agerpres hírügynökségnek hivatalos források. Cîţu szerdán vette át az egészségügyi minisztérium vezetését ideiglenesen, miután Vlad Voiculescut menesztette a tárca éléről, és Dan Barna kormányfőhelyettes nem vállalta el a megbízást. Baciu az ügyvivői feladatokat látja el, formálisan továbbra is Cîţu áll a szaktárca élén. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

A Citu-kormány leváltását követelték közös tüntetésükön a román szakszervezeti tömörülések

A Florin Cîţu miniszterelnök által vezetett koalíciós kormány leváltását követelte szerdán közös demonstrációján az öt legnagyobb román szakszervezeti szövetség. Az érdekképviseletek azzal vádolják a kabinetet, hogy megkérdezésük nélkül döntött a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek befagyasztásáról, valamint nem egyeztet a társadalmi partnerekkel, és a polgárok érdekei elvárásai helyett a tisztségek elosztásával van elfoglalva. Miközben az unióban átlagosan 0,9 euróval nőtt az órabér, Romániában mindössze 0,4 eurós növekedést regisztráltak – kifogásolta Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség elnöke. Hozzátette: az üdülési utalványok megvonásával padlóra küldték a vendéglátóipart, a bértörvény újragondolását kizárólag a kiadások csökkenésének „könyvelői szempontja” vezérli, a digitalizálásról csak ígéretek, nem pedig valós reformok szintjén van szó. A kormányszékház előtti Victoriei-téren öt szakszervezeti szövetség: az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS), a Szabad Szakszervezetek Testvériség Szövetsége (CNSL Fratia), a Szakszervezetek Demokratikus Szövetsége (CSDR) és a Meridian Szakszervezeti Szövetség szervezett közös kormányellenes tüntetést. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Rozalia Ganciulescu – RADOR