Rețeaua 5G, un nou standard de comunicaţii radio în reţelele celulare

Realizator: Operatorii de telefonie mobilă se pot pregăti pentru implementarea în curând a reţelelor 5G, care permit viteze semnificativ mai mari de internet. Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege privind comunicaţiile 5G, iniţiat încă din vara anului trecut. Actul normativ a acerut o atenţie specială, pentru că noua tehnologie poate face loc şi la ameninţări la adresa securităţii naţionale şi au existat şi temeri şi proteste că reţelele 5G ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Directorul executiv al Asociaţiei Naţionale pentru Securitate Cibernetică, Toma Cîmpeanu, a explicat la RRA că este vorba, de fapt, de implementarea unui nou standard al unei tehnologii folosite deja:
Toma Cîmpeanu: Este un standard de comunicaţii radio în reţelele celulare. Este un alt mod în care informaţia trece de la celulă la alta în cadrul reţelelor de telefonie mobilă. Pentru a pune în exploatare acest standard, care are nişte elemnte de codificare suplimentară, care să permită ca un volum mai mare de date să fie transmis mai repede, se folosesc şi nişte frecvenţe superioare. Practic este un standard, nu este o tehnologie nouă, ci este o evoluţie.
Realizator: Potrivit proiectului de lege, operatorii de comunicaţii vor putea procura echipamente şi software doar de la producătorii avizaţi de CSAT. Deşi nu se explică explicit, compania chineză Huawei ar fi principalul competitor scos din cursă./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 aprilie)