În Marea Britanie au loc funeraliile prințului Philip

În Marea Britanie au loc astăzi funeraliile prințului Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viață săptămâna trecută, la vârsta de 99 de ani. Ceremonia din capela Saint George a Castelului Windsor se va desfășura în format restrâns din cauza pandemiei de coronavirus. Britanicii vor păstra un minut de reculegere în memoria prințului, care și-a slujit țara mai bine de 70 de ani. Prefațează evenimentul corespondenta noastră la Londra, Aura Neag.

Reporter: Trupul neînsuflețit al prințului Philip va fi dus dintr-o capelă privată în biserica unde va avea loc slujba, pe un Land Rover modificat, mașină care a fost construită după designul prințului Philip. Land Rover-ul este vopsit în verde, culoarea definitorie a forțelor armate. Prințul Philip a servit cu distincție în cel de Al Doilea Război Mondial în cadrul Marinei Regale a Marii Britanii. De o parte și de cealaltă a sicriului se vor afla cei patru copii ai prințului Philip, iar în spate vor fi trei nepoți. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a se va afla într-o mașină în spatele cortegiului. Slujba va fi condusă de capul bisericii anglicane, Justin Welby, care a cerut britanicilor să se roage pentru Majestatea Sa.

Justin Welby: Ea este regina, se va purta cu o demnitate extraordinară și curaj, așa cum face de fiecare dată, dar în același timp își va lua rămas bun de la cel cu care a fost căsătorită 73 de ani.

Reporter: La slujba religioasă vor participa doar 30 de persoane, membri ai familiei, acestea fiind regulile impuse de pandemie. Toți vor respecta distanțarea socială și vor purta mască.

Realizator: Prințul Philip a fost un apropiat al Casei Regale din România, fiind vărul Regelui Mihai. Cei doi s-au născut în același an, 1921, și au fost prieteni în copilărie. Relația dintre ei s-a păstrat de-a lungul vremii, prințul Philip botezând primul copil al suveranului român și al reginei Ana, principesa Margareta, Custodele Coroanei.#HUN/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie