Nava spațială Soiuz MS-17, cu echipajul ISS la bord, a aterizat cu succes în stepa Kazahstanului

Nava spațială Soiuz MS-17, cu echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale, ISS, la bord, a aterizat cu succes în stepa Kazahstanului, rezultă dintr-o transmisiune în direct Roscosmos, postată pe site-ul instituţiei.
Comandantul echipajului, Serghei Rîjikov, a raportat că starea de sănătate a echipei de astronauți este una excelentă.
Cosmonauții ruși Serghei Rîjikov, Serghei Kud-Svercikov și astronauta americană Kathleen Rubins au revenit la sol, la bordul navei spațiale ruse, după o misiune de șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale. După plecarea lor de la bordul ISS, șapte persoane au mai rămas în misiune pe ISS, inclusiv doi ruși.
Elicoptere cu echipe de intervenţie la bord și vehicule de căutare și recuperare a astronauţilor s-au îndreptat spre locul de aterizare. Rîjikov și Kud-Svercikov vor face recuperare, după această misiune, în orăşelul Zvezdnîi, de lângă Moscova, iar Rubins va reveni în SUA.
Echipajul Soiuz MS-17 a intrat pe orbită acum 184 de zile. În timpul misiunii, Rîjikov și Kud-Svercikov au realizat o singură ieşire în spațiu, din trapa ISS, care nu s-a desprins de mai bine de 11 ani. În timpul misiunii, cosmonauții au sigilat, de asemenea, două fisuri în camera de trecere din ISS către modulul rusesc Zvezda, dar o mică scurgere de aer a existat în continuare şi după intervenţia cosmonauţilor ruşi.
Rubins a ieşit de două ori în spațiu deschis, în timpul misiunii spaţiale de șase luni de la bordul ISS. În plus, în timp ce se afla în misiunea ISS, NASA a inclus-o într-un grup de astronauți care se vor pregăti pentru două misiuni, cu echipaj, pe Lună, în cadrul programului Artemis./vdraguta/gpodea

www.ria.ru – 17 aprilie