Volodimir Zelenski a declarat că a dorit să discute telefonic cu Vladimir Putin („Le Figaro”)

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu acordat ziarului francez „Le Figaro”, că a dorit să discute telefonic cu liderul rus, Vladimir Putin, dar ”nu a primit niciun răspuns”.

”Apropo, acesta este un semnal, pentru că sunt întreabat dacă Rusia doreşte să pună capăt războiului. La această întrebare se poate răspunde prin acțiuni: am sunat şi nu mi-au răspuns. Astăzi acesta este răspunsul”, a afirmat Zelenski. El a adăugat că a transmis o solitare de a avea o convorbire cu Putin, după decesul celor patru militari ucraineni în Donbas, dar nu a „primit o confirmare pentru a desfăşura convorbirea”.
”Iniţial au susţinut oficial că nu a existat nicio solicitare, dar eu îmi amintesc…”, a spus liderul ucrainean.

După cum a menționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, la 12 aprilie el nu a fost informat în legătură cu vreo solicitare primită din partea președintelui Ucrainei pentru a desfăşura o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Înainte de această declaraţie a purtătorului de cuvânt al preşedintelui rus au apărut în mass-media informații în care se făcea referire la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al preşedintelui Ucrainei, Iulia Mendel, potrivit cărora Zelenski a solicitat Moscovei să organizeze convobriri cu Putin pentru a discuta escaladarea conflictului din Donbas.

Kremlinul a reamintit, de asemenea, că Rusia nu este implicată în conflictul intern ucrainean, iar participanții la negocierile în formatul Cvartetul Normandia, cu excepția Ucrainei, ”înțeleg în general acest lucru”./vdraguta/schelaru

www.russian.rt.com – 16 aprilie