În curând vor putea fi vaccinate zilnic mult mai multe persoane

De săptămâna viitoare şi mai multe persoane se vor putea vaccina zilnic. Vor deveni funcţionale primele 20 de centre mobile de imunizare. Acestea sunt arondate în structurile spitalelor militare de la nivel naţional şi împreună cu Direcţiile de sănătate publică, se va stabili traseul fiecăruia.

Coordonatorul campaniei naţionale de imunizare, doctorul Valeriu Gheorghiţă, a explicat şi ce pot face cei care doresc să se vaccineze, dar sunt din zone în care serviciile medicale sunt problematice.

Valeriu Gheorghiţă: Aceste centre mobile deservesc, practic, localităţile rurale, localităţile defavorizate, care nu au acces la medic de familie, în baza listei cu persoanele doritoare, întocmite la nivelul primăriilor. Aceste liste se trimit către Direcţiile de sănătate publică şi, ulterior, se alocă un centru de vaccinare sau doar o echipă mobilă, care va vaccina în cabinete proprii, acolo unde există această facilitate disponibilă.

Zilnic, un centru mobil poate să vaccineze circa 100 de persoane. Vor avea prioritate cei mai vârstnici, cei cu boli cronice şi rând pe rând, se va vaccina toată populaţia din localitate respectivă care, bineînţeles, îşi exprimă acest acord. Asigurăm vaccinarea tuturor celor care doresc să se vaccineze, începând cu cei mai vulnerabili şi terminând cu etapa a III-a, aşa cum prevede, de altfel, şi strategia./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie