Lotul României de Paraclimbing este pregătit pentru sezonul 2021

  • Sportivii români vor participa la 5 competiții internaționale
  • Climb Again va duce steagul României pe Elbrus

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, a organizat reuniunea lotului de sportivi pentru competițiile din acest an. Programul celor 17 sportivi cuprinde participarea la Cupa Mondială de la Innsbruck, Concursul Master de la Imst, Cupa Mondială de la Briancon din Franța, Campionatul Mondial din Rusia și Cupa Mondială din SUA.

Lotul României va participa în acest an la 6 clase sportive. Pentru a asigura o competiție echitabilă, sportivii sunt clasificați în funcție de nivelul de afectare fizică. În ceea ce privește dizabilitățile de vedere, unde avem 12 sportivi, clasificarea se face pe 3 categorii, după cum urmează

  • Sportivii B1 sunt complet nevăzători și vom fi reprezentați de Angelo Simionescu, Alexandru Benchea, Ariana Pero și Marius Mitrache.
  • Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%. La această categorie vor concura Răzvan Nedu, Valentin Moise, Monika Buzas, Valentin Andries.
  • Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Ei sunt Cosmin Candoi, Alexandru Simion, Robert Al-Radi, Ionela Grecu

În lot avem și un sportiv amputat care va concura la categoria sa – Vasile Coliban. Abordarea unui traseu de escaladă este diferită atunci când sportivul folosește proteza, iar încadrarea unui sportiv în categorie se face ținând cont și de folosirea sau nu a protezei.

Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță). În Lotul Național de Paraclimbing Andrei Popa, Radu Hojda și Vasile Tobi vor concura la RP1 și Anita Constantinescu la RP3.

Sportivii sunt pregătiți de cucerirea unui nou vârf – Elbrus

În afara competițiilor oficiale, Climb Again și sportivii din lot și-au propus ca și în acest an să ducă steagul României pe un munte emblematic. După ce anul trecut a fost Mont Blanc, anul acesta a venit rândul muntelui Elbrus.

Elbrus are altitudinea de 5.642 m, fiind cel mai înalt munte din Caucaz, de unii geografi fiind considerat și cel mai înalt munte din Europa. Muntele este denumit de arabi Dschabal al-alsun „Muntele limbilor diferite”, alte popoare l-au denumit „Regele spiritelor”, „Tronul zeilor”, „Locul norocoșilor” sau „Sfânta înălțime”. Escaladarea durează în mod obișnuit 4-5 zile și necesită, de preferat, câteva zile suplimentare pentru aclimatizare.

Claudiu Miu – Fondator Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing: “Escalada, un sport complex și solicitant, presupune cățărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, cu ajutorul forței brațelor și picioarelor. Deși pare un sport dificil, accesibil doar oamenilor cu o condiție fizică excelentă, în realitate lucrurile stau altfel. Cățăratul nu reprezintă doar un sport, ci și o modalitate de terapie ceea ce-l face practicabil pentru oricine, inclusiv pentru persoanele cu multiple dizabilități. Iar noi, în ultimii ani, am demonstrat acest lucru! Ne bucurăm că avem un program sportiv complet în acest an. Expediția Elbrus 2021 este un alt vis devenit realitate. Iar pentru acest lucru le multumim partenerilor nostri.”

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Kaufland și Comitetul Paralimpic Român.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.