Reuniune a miniştrilor de externe din UE

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană vor avea astăzi o reuniune în care vor discuta despre ultimele tensiuni apărute între Rusia și Cehia. De asemenea, șefii diplomațiilor europene ar urmat să discute și despre cazul dizidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent într-o închisoare din Rusia.
Reporter: Ciprian Sassu – Republica Cehă acuză Moscova de presupusă implicare într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său. Praga a expulzat sâmbătă 18 angajați ai Ambasadei Rusiei, acuzați de spionaj în legătură cu acest caz. De asemenea, Cehia a informat că anchetele au stabilit o legătură a serviciilor secrete ruseşti cu explozia în care au murit două persoane.
De cealaltă parte, Moscova a anunțat ieri că 20 de angajați ai ambasadei cehe au fost declarați persona non grata și trebuie să părăsească Rusia până la sfârșitul zilei de astăzi. Ministerul rus de Externe a calificat decizia autorităților cehe drept una fără precedent, iar acuzațiile Pragăi sunt considerate drept nefondate și bizare.
Şefii diplomațiilor europene vor discuta și despre cazul Navalnîi. Germania și Franța au cerut deja autorităților ruse să-i acorde îngrijiri medicale principalului opozant al Kremlinului – aceasta, în condițiile în care starea lui de sănătate se degradează constant.
Din Statele Unite, și Casa Albă a avertizat ieri că vor exista consecințe pentru Rusia dacă opozantul Aleksei Navalnîi va muri.
Între timp, potrivit REUTERS, pentru miercuri sunt anunțate cele mai ample proteste din istoria Rusiei – cel puțin, așa au anunțat aliații disidentului rus că vor să organizeze, în condițiile în care medicii săi avertizează că Navalnîi se află într-o situație critică și ar putea suferi în orice moment un stop cardiac./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 aprilie