Liderii coaliţiei urmează să reia discuţiile în încercarea de a continua guvernarea

Realizator: Liderii coaliţiei urmează să reia astăzi după-amiază discuţiile în încercarea de a continua guvernarea împreună după criza adusă de demiterea ministrului Vlad Voiculescu. Prima lor întâlnire de aseară a durat aproape patru ore, dar nu a adus niciun rezultat, iar liderii USR PLUS au spus din nou că nu îl mai vor premier pe Florin Cîţu. Se opun însă ferm cei de la PNL şi UDMR, toţi speră însă că vor găsi o soluţie cât mai curând. Amalia Bojescu a urmărit evoluţiile politice din coaliţie şi are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Au fost patru ore de discuţii tensionate în care reprezentanţii celor trei formaţiuni politice şi-au spus nemulţumirile. Liderii alianţei USR PLUS au explicat de ce nu îl mai susţin pe Florin Cîţu la şefia Guvernului. Vicepremierul Dan Barna:
Dan Barna: Fiecare dintre parteneri și-a prezentat pozițiile și punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la PNL îl susțin pe Florin Cîțu, argumentele pentru care noi nu îi mai acordăm încredere premierului. Ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele și scenariile de lucru în baza cărora vom putea, sper eu, să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt.
Reporter: Vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor, spunea că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru a evita o criză politică, fiind convins că actuala coaliţie este cea mai bună formulă de guvernare.
Kelemen Hunor: Din punctul nostru de vedere, nu există o alternativă la această coaliție și la acest guvern. Trebuie să continuăm împreună, trebuie să găsim acele metode, acele proceduri interne în coaliție prin care putem evita în viitor astfel de situații, fără să lezăm atribuțiile și autoritatea primului ministru.
Reporter:Liberalii nu au făcut declarații la finalul întâlnirii, dar după ședința PNL, președintele partidului, Ludovic Orban, a reafirmat sprijinul pentru premierul Florin Cîțu. Ludovic Orban spunea că această coaliţie şi formula guvernamentală reprezintă o echipă şi nu este acceptabil ca un ministru să atace premierul.
Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare: este total nefiresc, profund dăunător pentru funcţionarea unei instituţii fundamentale a statului român, cum este guvernul, să-şi permită unul sau altul să dea declaraţii împotriva premierului. În momentul în care un ministru îl aacă pe premier, trebuie să plece acasă.
Reporter: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este convins că acest moment tensionat va fi depăşit şi mizează pe raţiunea partenerilor de guvernare. Discuţiile se vor relua astăzi, de la ora 16:00.#HUN/avladucu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 aprilie)