Ministrul bulgar al sănătăţii a comunicat decizia în cazul persoanelor imunizate cu vaccinul AstraZeneca

Ministrul bulgar demisionar al sănătăţii, dr. Kostadin Anghelov, a comunicat decizia autorităţilor sanitare în legătură cu persoanele imunizate cu AstraZeneca. „Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi utilizat la femeile sub 60 de ani care prezintă un risc crescut de tromboză sau cu antecedente de trombozitopenie. Toate persoanele vaccinate cu prima doză din acest vaccin şi care nu au avut efecte secundare grave pot fi imunizate cu o a doua doză din acelaşi vaccin, inclusiv femeile cu vârsta sub 60 de ani.
Persoanelor care nu se încadrează în grupuri de risc – nu au tromboză şi/sau trombocitopenie, s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca şi nu au prezentat efecte secundare, le recomandăm a doua doză de la acelaşi producător.
Cei imunizaţi cu prima doză de vaccin AstraZeneca care nu doresc a doua doză din acelaşi vaccin, se pot vaccina cu a doua doză de vaccin Pfizer, dar nu mai devreme de 84 de zile după prima doză”, a comentat dr. Anghelov.
În ceea ce priveşte rezultatul combinării a două tipuri de vaccinuri diferite, ministrul bulgar al sănătăţii a precizat: „Nu există astfel de studii clinice până acum. Trebuie să finalizăm procesul de imunizare într-un fel. Aceasta este opţiunea pe care am adoptat-o. Studiile clinice sunt în curs, când acestea vor fi finalizate, putem schimba decizia pe care am luat-o acum, dar este în conformitate cu hotărârile mai multor ţări din UE. Persoanele imunizate cu o singură doză nu vor primi certificat de vaccinare”./ddaniela/pvelisar

(www.dariknews.bg – 20 aprilie)