Revista presei internaţionale, 20 aprilie 2021

Prin recente evenimente politice, dar și de altă natură, Rusia continuă să rămână în atenția presei internaționale, stârnind din nou îngrijorare pe plan mondial. Citând-o pe șefa agenției de stat pentru protecția consumatorilor, cotidianul rusesc independent, The Moscow Times, informează că „epidemiologii ruși au descoperit două noi mutații ale coronavirusului din Rusia, dar că ele nu sunt neapărat mai letale sau mai contagioase”. Potrivit aceleiași surse, „ar fi vorba despre o versiune siberiană și despre una provenind din nord-vestul țării, iar cercetătorii analizează acum importanța epidemilogică a celor două versiuni”. O știre tot de ordin medical este și cea legată de starea sănătății opozantului rus Alexei Navalnîi. Cotidianul american The New York Times anunță că „Navalnîi a fost transferat într-un spital penitenciar, el urmând să fie supus unui tratament cu vitamine”. Și tot din The New York Times mai aflăm că, oarecum neîncrezător, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat că “în cazul decesului lui Navalnîi, guvernul rus va avea de suportat niște consecințe”. “Guvernului rus nu îi pasă de ce spun Statele Unite despre Navalnîi”, titrează cotidianul moscovit Pravda, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Starea sănătății condamnaților sau deținuților din Federația Rusă nu poate fi și nu va fi un subiect care să stârnească interesul țărilor occidentale”, ar fi subliniat Peskov. Dar, actualele tensiuni dintre Rusia și Republica Cehă nu au nicio legătură cu Navalnîi, ci cu “expulzarea din Rusia a 20 de diplomați cehi, printre care se numără și viceambasadorul Cehiei la Moscova, Luboș Vesely”, după cum relatează publicația cehă Novinky, citându-l pe ministrul ceh de externe, Jan Hamacek. Din Novinky mai aflăm și că ”ministrul Hamacek va discuta incidentul cu președintele Andrej Babis”. „Republica Cehă trebuie să riposteze”, ar mai fi spus ministrul Hamacek. La rândul său, Pravda amintește că „expulzarea diplomaților cehi survine după ce Republica Cehă a expulzat 18 diplomați ruși care, în opinia autorităților de la Praga, ar fi fost implicați în niște explozii datând din 2014”. Apoi, tot Rusia este cea care stârnește și îngrijorarea lui Josep Borrell, șeful diplomației din Uniunea Europeană, care, „fără să precizeze și sursa informației, a anunțat că rușii au comasat în jur de 150000 de militari la frontiera cu Ucraina”, după cum notează cotidianul belgian La Libre Belgique.

Scena politică europeană este și ea marcată de o serie de evenimente. Partidul Verzilor din Germania și-a anunțat candidatul care ar putea să o înlocuiscă pe Angela Merkel în funcția de cancelar. Revista germană Der Spiegel precizează că numele candidatei este Annalena Baerbock. Dar publicația germană Die Welt nu se arată prea entuziasmată, estimând că „dna Baerbock se adresează mai mult femeilor și tinerilor” Un alt ziar german, Frankfurter Allgemeine, observă însă că „Verzii și Uniunea par să fi făcut schimb de roluri. Actuala dramă a Uniunii Creștin Democrate cu Uniunea Creștin Socială era jucată până acum cu Verzii, dar acum Verzii acționează ca și când ar fi o asociație electorală a doamnei cancelar, în vreme ce uniunea cunoscută până acum ca atare se împrăștie în piesele componente la scenă deschisă”.

Lăsând însă la o parte criza mondială provocată de pandemie sau diversele crize politice semnalate pe glob, o veste bună ne parvine în sfîrșit din Grecia. După cum aflăm din ziarul francez Le Figaro, „Grecia și-a deschis, începând de luni, granițele pentru turiștii dn Uniunea Europeană și din alte cinci țări”. Același ziar precizează însă că „ridicarea carantinei se aplică doar în cazul turiștilor care și-au făcut ambele doze de vaccin sau care posedă teste negative nu mai vechi de 72 de ore”. Ziarul elen Kathimerini menționează că, „printre privilegiați, se numără turiștii din Uniunea Europeană și din Spațiul Schengen, precum și cei din Regatul Unit, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Serbia și Israel”. O publicație americană, US News and World Report, observă că, „începând din martie 2020, este prima oară când Grecia își deschide granițele pentru turiștii americani”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR