2021. április 21

Ioana Mihăilă egészségügyi államtitkárt jelölték a tárca élére

Az USR-PLUS szövetség Ioana Mihăilă egészségügyi államtitkárt jelölte a tárca élére. A döntést a szövetség szerda délelőtt hozta meg, miután a kormánykaliciónak sikerült áthídalnia a Vlad Voiculescu menesztése nyomán kialakult válságot. A kinevezési javaslatot a szövetség már Florin Cîţu miniszterelnök elé terjesztette. Ioana Mihăilăt ez év elején nevezték ki egészségügyi államtitkárnak. Az USR-PLUS sajtóközleménye szerint, az egészségügyi miniszteri tisztségbe való jelölése után Ioana Mihăilă kijelentette, hogy elsődleges célja az egészségügyi válság konkrét intéskedésekkel való megoldása. „Orvosként közelről ismerem a korházak helyzetét, azt, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek kollégáim már több mint egy éve. Konkrét, határozott intézkedésekre van szükségekük és ezeket tervezem meghozni minisztériumi kollégáimmal együtt”, fűzte hozzá a leendő egészségügyi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Klaus Iohannis államelnök részt vett egy mobil oltási központ megnyításán az Ilfov megyei Afumaţi községben

Klaus Iohannis állemelnök megelégedéssel nyugtázta a románia oltási kampány ütemét, de ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a pandémiának nincs vége és ismételten a koronavírus elleni oltás felvételére buzdított, amely – véleménye szerint – az egyedüli megoldás a normális életre való visszatéréshez. Az államelnök nyílatkozata az Ilfov megyei Afunaţi községben hangzott el egy mobil oltási központ megnyítása alkalmából.”Az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagok biztosak, ellenőrízettek és megelőzi a betegség súlyos formájának megnyílvánulását”, fűzte hozá az államelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

A Román Akadémia 17, Mircea Eliade által aláírt kézíratot és dokumentumot vásárolt az utóbbi időben

A Román Akadámia 17 kézíratot és dokumentumot vásárolt az utóbbi időben, amelyeket Mircea Eliade írt alá 1922-től kezdve, amikor az író még alig volt 15 éves. A kézíratok és dokumentumok mellett az akadémia megvásárolt néhány levelet is, amelyeket Mircea Eliade tanárától, Constantin Rădulescu Motrutól és Constantin Noica írótól, filozófustól kapott, valamint a Horia Stanca újságíróval váltott leveleket, amelyek abban az években kelteződtek, amikor Eliade kulturális alkalmazottként dolgozott a lisszaboni Román Királyi diplomáciai képviseleten. A kéziratokat az Akadémikusok Klubjában állították ki, majd a Román Akadémia Könyvtárának adományozzák. Így kiegészül a Mircea Eliade Alap, amely már létezik a Ritka Kéziratok-Könyvtárában, és megalapozza a „Mircea Eliade” levéltár létrehozását az író munkásságát tanulmányozó kutatók számára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Önkéntes akció Temesváron tízezer ember immunizálására, mindössze három nap alatt

Temesváron önkéntes akcióra kerül sor, amelynek célja tízezer ember immunizálása mindössze három nap alatt. A hatóságok célja az oltás ütemének felgyorsítása hazánkban, annál inkább, hogy a jövő héten újabb 750 000 adag Pfizer vakcina-szállítmány érkezik. Kedden csaknem 89 000 személyt oltottak be, ami a legnagyobb számnak számít az oltási kampány kezdetétől. Szerdától mobil oltási központok is működnek, ahol Moderna vakcinával oltanak. Ilyen oltási központ kezdetben az orszég hét megyéjében lesz és az oltást igénylők telefonon is regisztrálhatnak. Az oltás ösztönzése céljából Temesváron, a hét végén önkéntes akcióra kerül sor, melynek célja tízezer ember immunizálása mindössze három nap alatt. Az akcióban a város valamennyi korháza részéről 200 orvos és az orvosi egyetem 300 főiskolása vesz részt, jelezve ezáltal is a védettség fontosságát és előnyeit. Néhány száz ember már regisztrált a platformon, hogy felvegye a Pfizer-vakcinát a Regionális Üzleti Közponban. Az akció célja a beoltottak számának növelése, tekintettel az intenzív osztályok nagy megterhelésére, nyílatkozta a román közszolgálati rádiónak Dorel Stănescu orvos. Az oltási maraton péntek délután 16 órakor kezdődik és vasárnap fejeződik be, majd két hét múlva újabb hasonló ació következik, hogy azok, akik most beoltatják magukat megkaphassák a második adag vakcinát is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Romániában oltatja be magát a Botoşani megye környékén lakhellyel rendelkező több száz moldovai állampolgár

A hatóságok szerint a moldovai állampolgárok által felvett román állampolgárság megadja nekük ezt a jogot, függetlenül, hogy a dokumentumok szerinti lakhelyen tartózkodnak vagy sem. Mi több, a kettős állampolgárságú moldovaiak beléphetnek Románia területére anélkül, hogy karanténba vonuljanak, amennyiben a vámhatóságnál nyílatkozatban adják, hogy 72 órát maradnak az országban. A Botoşani-i oltási központoknál más külföldi állampolgárok is beoltatták magukat a koronavírus ellen, akiknek a lakóhelye Romániában található, vagy akik ebben a megyében dolgoznak, közölte a román rádió helyi tudósítója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Rozália Gănciulescu