Opinie a preşedintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, privind investiţiile în România

Realizator: Dacă România va folosi numai jumătate din banii pe care îi are la dispoziţie pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, investiţiile vor ajunge la 6,5% din PIB – crede preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. El este optimist şi apreciază că România va avea în acest an o creştere a PIB între 5 şi 6% şi că deficitul bugetar va fi mai mic decât cel estimat iniţial:
Daniel Dăianu: Creşterea PIB în 2020 eu o văd între 5 şi 6%, sunt mai optimist, prin efectul de bază şi investiţii publice, care vor fi considerabile. Corecţia bugetară este esenţială pentru stabilitatea economiei şi a leului. Putem discuta paşii anual, dar este evident că a început această corecţie. Deficitul bugetar şi în 2021 şi eu îl văd sub 7% ,şi la Consiliul Fiscal am discutat acest lucru, deficit ESA de circa 8%. Deficitul va fi în scădere şi după 2021, însă sarcina va fi mai complicată din cauza naturii structurale a deficitului.
Realizator: Bugetul de stat pe anul în curs a fost construit pe o creştere economică de 4,31% şi un deficit bugetar de 7,16% din PIB. Cea mai recentă prognoză publicată de FMI creditează România cu un avansa economic de 6%, în creştere faţă de analizele anterioare./lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 aprilie)