2021.április 22

Az Európai Bizottság nem ért egyet az öntözési rendszerek európai pénzből történő kiépítésére vonatkozó javaslattal

Dan Barna miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az Európai Bizottság nem ért egyet azzal a javaslattal, hogy az öntözési rendszereket az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Terv révén folyósítandó európai pénzből valósítsuk meg. Mint hozzáfűzte, az európai hivatalosságok szerint e rendszer kiépítése nincs összefüggésben a koronavirus-járvány utáni gazdasági helyreállítással. A román hatóságok, de az üzletemberek is nagy reményt fűznek az országos tervhez, amely döntően hozzájárulhat a belső bruttó termék növekedéséhez, a költségvetési deficit és a közadósság csökkenéséhez. E téma egy szakkonferencián került terítékre. A Coface România, egyik legfontosabb kereskedelmi hitelbiztosító által szervezett éves konferencián részt vett Daniel Dăianu akadémikus, a Pénzügyi Tanács elnöke is, aki áttekintette a romániai helyzet várható fejleményeit. A szakember szerint az idén a GDP növekedése 5-6%-os, mig a költségvetési hiány 7% alatti lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

A Románia-Törökország-Lengyelország háromoldalú tanácskozás házigazdája Bogdan Aurescu külügyminiszter

Csütörtökön és pénteken Bukarestben tartják a  Románia-Törökország-Lengyelország háromoldalú tanácskozást, melynek házigazdája Bogdan Aurescu külügyminiszter. Sajtóközleményén szerint, a  román diplomáciai vezető kezdeményezésére a tanácskozáson részt vesz a georgiai és az ukrán külügyminizter is. A találkozó napirendjén aktuális biztonsági témák szerepelnek. A részvevők külön figyelmet fordítanak a regionális helyzetre és kiértékelik a NATO márciusi és múlt heti miniszteri találkozójának eredményét, illetve véleményt cserélnek a keleti szomszédság – ideértve a Fekete-tenger térségét is – biztonsági helyzetéről. Az oros csapatok térségbeli felsorakoztatásáról Bogdan Aurescu egyik szerda esti televiziós adásban kihangsúlyozta, hogy Romániát nem fenyegeti közvetlenül a fekete-tengeri helyzet alakulása, de ez kihat az euro-atlanti biztonságra és fel kell oldani a helyzetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Klaus Iohannis államelnök összehivja az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát az ukrán-orosz feszültség közepette

Klaus Iohannis államelnök bejelentette, hogy a jövő héten összehivja az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát (CSAT), melyen két fő témát elemeznek: a Fekete-tenger térségében kialakult helyzet és az orosz csapatok felsorakoztatását az ukrán határon. Mint hozzáfűzte, e témák kapcsán már megbeszélést folytatott a védelmi miniszterrel és a szakintézmények vezetőivel. „Nagyon jól ismerjük a helyzetet és foglalkoztat az ott kialakult feszültség. Rendkivül aggódunk, de a helyzetet nagyon körültekintően kell értékelni, nemcsak katonai, de biztonsági és diplomáciai szempontból is”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Románia vezető szerepet tölthet be a hidrogéngyártásban

Románia vezető szerepet tölthet be a hidrogéngyártásban, nyílatkozta csütörtökön Borbély László, a Fenntartható Fejlesztési Főigazgatóság koordinátora. A hidrogén környezetbarát megújuló energiát és a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentését biztosíthatja, fűzte hozzá, úgy vélve, hogy a román hatóságoknak gyorsan kell lépniük a nagyberuházók vonzásáért e téren. „Együttműködésre, véleményem szerint államközi együttműködésre és erős beruházókra van szükség. A Dunán – mely hajózható folyam – szállítható a hidrogén” mondotta. Dan Drăgan, energiaügyi államtitkár úgy vélte, hogy Románia hatalmas potenciállal rendelkezik, „amelyet intelligensen kell hasznosítani a megújuló energia fejlesztés érdekében”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)
Gănciulescu Rozália, RADOR