Coaliția din România pune capăt blocajului numind un nou ministru al sănătății

US NEWS & WORLD REPORT (SUA), 21 aprilie 2021 – Marți seara, coaliția guvernamentală de centru din România a ajuns la un consens pentru a pune capăt unei crize politice care a durat o săptămână și care amenința reformele după ce premierul liberal, Florin Cîțu, l-a demis pe ministrul sănătății fără să se consulte cu partenerul său mai mic de la guvernare.
O ruptură în cadrul acestei coaliții formate din trei partide, care controlează 56% din parlament, ar fi periclitat programul de guvernare vizând reducerea deficitelor și lupta împotriva pandemiei, lipsind-o astfel de o majoritate și silid-o să facă unele concesii.
Partidul mai mic din coaliție, USR-Plus, a renunțat la o pretenție anterioară potrivit căreia Cîțu ar fi trebuit să demisioneze după ce l-a demis la rândul său pe Vlad Voiculescu – o decizie pe care premierul a calificat-o ca fiind o ripostă în contextul pandemiei de coronavirus din țară.
„Coaliția noastră merge mai departe”, a declarat Cîțu după niște consultări-maraton care au durat până noaptea târziu. Partidele au convenit ca numirea noului ministru al sănătății să se facă miercuri.
Coaliția este formată din partidul lui Voiculescu, USR-Plus, cel al lui Cîțu, Partidul Național Liberal, și partidul etnicilor maghiari, UDMR. Fără USR-Plus, marja vot a coaliției ar atinge un procent de aproximativ 38%.
Chiar și înainte de pandemie, România avea de luptat cu un tot mai mare deficit bugetar, țara fiind erodată de ani întregi de instabilitate politică și de relaxare fiscală sub guvernele social-democraților care au îngrijorat Comisia Europeană.
Guvernul intenționează să reducă deficitul bugetar al țării la aproximativ 7% din PIB, după ce, în 2020, acesta a fost estimat la 9,1%. Este de așteptat ca, până în anul 2024, deficitul să revină sub pragul de 3% al Uniunii Europene.
Marți, România raportase un total de 1,03 milioane de cazuri de coronavirus, 26.618 decese și peste 1400 de persoane aflate la terapie intensivă. În ultima săptămână, nivelul zilnic al infecțiilor a scăzut sub 3000, după ce, la începutul lunii aprilie, acesta atinsese în jur de 4000.
Articol de Radu Marinaș, redactat de Lincoln Feast
https://www.usnews.com/news/world/articles/2021-04-21/romanias-coalition-ends-deadlock-to-name-new-health-minister

Traducerea: Alexandru Danga -RADOR