Guvernul nu va interveni în desfășurarea slujbelor religioase în perioada Sărbătorilor Paștelui ortodox

Realizator: Guvernul nu va interveni în desfășurarea slujbelor religioase în perioada Sărbătorilor Paștelui ortodox, iar circulația va fi permisă fără declarație în noaptea de Înviere. Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit ieri cu reprezentanți ai cultelor religioase cărora le-a transmis că nu sunt avute în vedere măsuri suplimentare cu ocazia Sărbătorilor Pascale sau acelor specifice de Ramadan. El a vorbit despre acest subiect și la finalul ședinței executivului, în care s-a decis eliminarea tarifelor maximale pentru alocația de hrană în spitale. Şi tot ieri, Guvernul a aprobat bugetele pentru programele Rabla, care vor începe săptămâna viitoare. Andrei Șerban are detalii despre toate aceste subiecte.

Reporter: La sfârşitul şedinţei de guvern de ieri, premierul Florin Cîțu a precizat că în noaptea Paștelui ortodox circulația persoanelor este liberă, dar trebuie să fie respectate măsurile de protecție socială.

Florin Cîţu: În acea noapte, din punctul nostru de vedere, este foarte important să păstrăm aceste reguli: mască, distanțare socială și dezinfectant. În afară de circulație, totul este închis, dar în ce privește circulația, nu va fi nevoie de o declarație în acea noapte.

Reporter: În şedinţa de ieri a fost adoptată o hotărâre privind nivelul alocațiilor de hrană pentru pacienții din spitalele publice. Documentul elimină tarifele maximale în ceea ce privește norma de hrană și stabilește că alocațiile de hrană pot să crească dacă conducerile spitalelor găsesc alte surse de finanțare, în afara bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat. O altă hotărâre de guvern aprobă bugetul din acest an al fondului pentru mediu. Acest buget va permite lansarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus din 26 aprilie. Pentru Rabla Clasic ca au fost alocate 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane mai mult față de anul trecut, ceea ce va permite cumpărarea a peste 55.000 de noi autovehicule mai puțin poluante. Şi programul Rabla Plus va avea cel mai mare buget de la lansare și anume 400 de milioane de lei, dublu față de anul trecut. Vor putea fi cumpărate peste 6.600 de mașini integral electrice şi aproximativ 5.000 hibride plug-in. #HUN/geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie