„Hymn to Love” by women all around the world, la Radio România Reşiţa

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 22:10, Radio România Reşiţa se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărţii „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei bieloruse Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015. Momentul comemorează 35 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, iar lecturile au loc, în întreaga lume, numai în intervalul 25 aprilie, începând cu ora 18:00, până pe 26 aprilie la miezul nopţii.

Scriitoarea din Belarus şi-a dat acordul ca prologul, care este de fapt mărturia soţiei unuia dintre pompierii care au intervenit printre primii la Cernobîl şi care a murit după două săptămâni, în urma unei suferinţe cumplite, să fie citit de femei din lumea întreagă în diferite limbi.

Radio România Reşiţa va difuza proiectul Tchorno 2021, într-o realizare excepţională a artistei Fabiola Bădoi, cu un prolog muzical semnat de Jérôme Poret, muzician şi plastician, înregistrare în studioul DKMASTERING, Paris, Franţa.

Fabiola Bădoi este autoarea textelor primului catalog ce repertoriază artiştii plasticieni de pe întreg teritoriul Beninului în 2013, directoarea artistică şi autoarea textelor noului catalog care îl actualizează în 2020 şi care dezvăluie în franceză şi engleză 267 artişti. Un proiect, Rezerva cu licurici sau Şcoala Sorin Oncu, colaborare între artişti francezi, brazilieni, beninezi, români, e prevăzut pentru Timişoara 2021.

Artista mărturiseşte pentru Radio România Reşiţa: “O descopăr pe Svetlana Alexievici acum câţiva ani cu Sfârşitul omului roşu, o carte căreia visez să îi smulg paginile şi să le lipesc pe pereţii metroului şi prin oraş. Arhivar al idealurilor şi înfrângerilor, al trăirilor, al vieţii în URSS înainte şi după căderea comunismului, autoarea bielorusă creează prin scrierile ei o simfonie vocală unde mărturiile pe care le adună cu pasiune de adevăr şi le transformă în literatură cu fineţe, se transformă în instrumente. Scriitorul retrage se retrage în spatele particularităţii fiecăruia şi le adânceşte strat după strat până a atinge un fel de blue note a unui glas universal.

Când o prietenă îmi propune să mă asociez Apelului din 26 aprilie 2021, lecturii de femei a Prologului cărţii Rugăciune pentru Cernobîl, visul începe să prindă chip.”

Participarea Radio România Reşiţa la proiect se regăseşte pe pagina oficială a acestuia:

https://april26appeal.noblogs.org/post/2021/04/16/fabiola-badoi-radio-resita-romania/?fbclid=IwAR2urxyIuMMK3CJ5NGwRITzLoze_bwkkzGXDsiWKY8xqO26t1czqsRE0vGM

RADOR – 22 aprilie