Realizator: Creștinii ortodocși şi greco-catolici sunt astăzi în Duminica Floriilor, sărbătoare care aminteşte de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, ultima dată înainte să fie răstignit. Despre semnificația Florilor și despre măsurile luate de Biserică împotriva pandemiei ne vorbește Remus Rădulescu.
Reporter: Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2000 de ani ca un om umil călare pe un măgar, dar era aclamat de mulţime ca un împărat. Evangheliile spun că oamenii îl primeau aşa pentru că auziseră de minunea pe care Iisus o făcuse cu o zi înainte: învierea lui Lazăr.
Entuziasmul mulţimii nu era împărtăşit şi de liderii religioşi ai evreilor. Ei vedeau în Iisus un blasfemiator şi plănuiau să-l pedepsească. Planul avea să le reuşească peste câteva zile, în ziua de vineri, când Iisus avea să fie răstignit.
Intrarea Domnului în Ierusalim deschide săptămâna Patimilor, cele mai dramatice zile din viaţa lui Iisus.
De Florii, slujbele vor fi oficiate în interiorul bisericilor, dacă numărul credincioșilor permite păstrarea distanței între persoane de 2 metri, în caz contrar slujbele vor fi oficiate în exterior – conform setului de recomandări trimis de Patriarhia Română către toate unitățile de cult.
La Catedrala Patriarhală slujba va fi oficiată în aer liber, iar ramurile de salcie și finic vor fi binecuvântate în această dimineață și vor fi împărțite după Liturghie, împreună cu iconițe și cu pachețelele cu anafură.
Realizator: De Sărbătoarea Floriilor Radio România Cultural și Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București, începând cu ora 10:00./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 aprilie)