Camera Deputaţilor a condamnat genocidul armean

Realizator: Deputaţii au condamnat în şedinţa de astăzi suferinţele la care au fost supuşi armenii în anul 1915, după exilul comandat de Imperiul Otoman, în cadrul unei politici de exterminare a acestui popor. Atât puterea, cât şi opoziţia au subliniat în plen că asemenea momente nu trebuie uitate. Cu detalii, Iulia Gherman:
Reporter: Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a vorbit despre exilul armenilor în 1915, între care s-au numărat şi membrii familiei sale şi a salutat decizia Guvernului României Mari de a oferi adăpost persoanelor prigonite, salvând astfel zeci de mii de armeni.
Varujan Pambuccian: Să te naşti armean în România este un miracol, pe care noi îl transmitem generaţie după generaţie tuturor celor care se nasc armeni aici, ca să ştie şi să înţeleagă cât de extraordinar lucru este să faci parte din naţiunea română.
Realizator: Deputatul PNL Andrei Gheorghe a spus că suferinţa poporului armean, comunitate care a adus României o uriaşă contribuţie culturală, trebuie să rămână pildă peste generaţii:
Andrei Gheorghe: Fie ca aceste evenimente să ne servească de model pentru ceea ce reprezintă conştiinţa noastră şi pentru ceea ce reprezintă înţelegerea unui viitor mai bun întemeiat pe solidaritate, pe respect şi pe deplină iubire între oameni.
Realizator: Social-democratul Adrian Solomon susţine că România ar trebui să urmeze exemplul Parlamentului European privind recunoaşterea oficială a genocidului împotriva armenilor.
Adrian Solomon: Istoricii să scoată tot adevărul la lumină. Este obligaţia lor, fără ură şi părtinire, iar decidenţii politici au obligaţia să lase istoricii să-şi facă datoria.
Realizator: Suferinţele la care au fost supuşi armenii, în 1915, au fost condamnate şi de grupurile USR PLUS, UDMR şi AUR./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 aprilie)