Revista presei internaţionale – 27 aprilie

S-a depășit pragul de un miliard de vaccinări anti-Covid-19 la nivel mondial, potrivit datelor compilate de site-ul Our World in Data, citat de presa internațională. Campion al vaccinării, încă de la început, Israelul este în continuare în frunte, deși ar putea fi în curând depășit de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Statele Unite ocupă locul al șaptelea, enumeră Le Parisien. Tot mai mlte ţări europene îşi relaxează restricţiile instituite pe fondul pandemiei, pe măsură ce programele de vaccinare încep să dea rezultate, constată Courrier International. Pandemia a devastat industria turismului, prin închiderea frontierelor pentru călătoriile neesențiale, în multe țări, atenționează Le Nouvel Observateur, iar The New York Times notează că americanii imunizați cu vaccinurile aprobate de UE ar trebui să fie liberi să plece în Europa în această vară, potrivit declarațiilor președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Totodată, la Bruxelles, Comisia Europeană a confirmat că a început demersuri legale împotriva companiei anglo-suedeze AstraZeneca, informează Politico. Executivul european consideră că firma suedezo-britanică nu a fost în măsură să prezinte o strategie fiabilă pentru a garanta livrarea la timp a dozelor de vaccin, adaugă La Libre Belgique.
„Dansul” expulzării de diplomați continuă între Uniunea Europeană şi Rusia, titrează France24. După mai mullte state baltice şi ţări din Europa de Est, România expulzează, la rândul ei, un diplomat rus, explică postul tv francez. Adjunctul ataşatului militar al ambasadei Rusiei la Bucureşti a fost declarat persona non grata din cauza activităţilor sale şi acţiunilor care contravin Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, detaliază France24. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, comentând decizia Bucureştiului de a-l declara persona non grata pe consilierul ataşatului militar al Rusiei, a declarat că ambasadorul României la Moscova cunoaşte foarte bine procedura măsurilor de răspuns la paşii neprietenoşi faţă de Rusia, reține Tass. Capitalele UE discută despre noi expulzări de diplomați ruși în semn de solidaritate cu Cehia, iar Ambasada UE de la Moscova contribuie la coordonarea acestui proces decizional, a declarat o sursă din UE, informează EUObserver. Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, Olanda, Norvegia, Suedia și SUA au expulzat și ele diplomați ruși în ultimele luni, în legătură cu alte cazuri de spionaj, amintește publicația belgiană.
Moscova este cel mai prolific factor de instabilitate la granițele Europei și cel mai energic generator de probleme în democrațiile bogate, finanțând partide extremiste, răspândind informații false și discordie, atenționează La Nacion, iar Newsweek opinează că Rusia reprezintă o amenințare hibridă, manifestată prin atacuri cibernetice, propagarea dezinformării și încercările continue de a submina sistemul democratic american, dar și o amenințare nucleară. Acțiunile unei Rusii „nesăbuite” sunt îngrijorătoare, dar în pofida temerilor, puterea Moscovei este în declin, a declarat șeful serviciului de informații externe MI6 al Marii Britanii, Richard Moore, la Times Radio de la Londra, menționează Politico. Rusia este o putere în declin economic și demografic, este un loc greu încercat, iar susținerea pentru opozantul Alexei Navalnîi arată că există un grad ridicat de nemulțumire publică față de Putin, subliniază Moore, citat de Politico.
Cum este văzut Joe Biden de americani, la 100 de zile de la învestirea în funcţie? întreabă La Libre Belgique. În SUA, în apropierea termenului de 100 de zile de mandat prezidențial, sondajele efectuate în rândul americanilor îi dau lui Joe Biden note bune pentru gestionarea țării, două treimi din populație aprobând în special modul în care a gestionat pandemia, consemnează Courrier International. Primele 100 de zile de administrație Biden au fost în mare parte legate de combaterea coronavirusului și stimularea economiei interne, notează The Wall Street Journal. Pentru următoarele 100 de zile, restul lumii îl încolțește, China, Rusia, Iran și Coreea de Nord fiind toate pregătite să îl pună la încercare pe președintele american, avertizează ziarul american și explică: deși s-a retras puțin în ultimele zile, Rusia continuă să aibă o poziție amenințătoare față de Ucraina, China face mișcări de rău augur în jurul Taiwanului și în Marea Chinei de Sud, iar Iranul crește nivelul de îmbogățire a uraniului, acordând o nouă importanță discuțiilor despre reînvierea unui acord nuclear cu SUA.
Într-o cooperare în domeniul cosmosului, Rusia și China intenționează să construiască o stație comună pe Lună, au declarat Roscosmos și Administrația Spațială națională chineză, informează EUObserver. Stația lor selenară științifică internațională va fi un complex de facilități experimentale de cercetare create la suprafață și pe orbita Lunii, cu o posibilă implicare a altor țări, precizează EUObserver.

Cristina Zaharia