Indemnizația acordată urmașilor militarilor căzuți la datorie nu va mai fi condiționată de veniturile familiilor acestora

Potrivit unui proiect de lege inițiat de senatorii PNL Nicoleta Pauliuc și Nicolae-Ionel Ciucă, urmașii militarilor decedați în acțiuni, misiuni și operații militare în România sau în străinătate vor beneficia de o indemnizație lunară egală cu câștigul salarial mediu brut, fără ca această indemnizație să mai fie condiționată de veniturile familiei.
Inițiativa legislativă modifică Legea nr. 168/2020 privind drepturile veteranilor din teatrele de operații prin care indemnizația lunară era acordată doar urmașilor ce realizează venituri lunare mai mici de 50% din câștigul salarial mediu brut.
„Nu există o măsură absolută a recunoștinței pe care o purtăm militarilor ce își riscă viața pentru securitatea României. Putem doar să îi asigurăm că, în caz de deces, familiile lor nu vor avea de suferit din punct de vedere financiar. Am propus corectarea Legea nr. 168/2020 cu gândul la copiii, soțul supraviețuitor și părinții celor căzuți la datorie”, a declarat Nicoleta Pauliuc, Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat.
Senatorul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, apreciază că „modificarea legislativă propusă este un gest de respect față de familiile militarilor căzuți la datorie, gest care va demonstra, încă o dată, că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Efortul militarilor, atunci când se află în misiuni de luptă, nu poate fi conceput fără sprijinul familiilor, care are un impact deosebit de important asupra moralului personalului, factor esențial al îndeplinirii cu succes a misiunilor încredințate”.
Dacă Parlamentul va aproba modificarea propusă în Senat de Nicoleta Pauliuc și Nicolae Ciucă, ai cărei co-inițiatori sunt 64 de parlamentari PNL, USR-PLUS, UDMR și PSD,  acordarea indemnizației lunare urmașilor și părinților eroilor căzuți la datorie nu va mai fi condiționată de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câștigul salarial mediu brut.
De inițiativa legislativă vor beneficia 53 de familii ale militarilor decedați în acțiuni, misiuni și operații militare în România sau în străinătate.