Percheziţii la avocatul lui Trump, Rudy Giuliani

Miercuri în zorii zilei, agenţii FBI au percheziţionat casa din Manhattan a lui Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului şi avocatul lui Donald Trump – scrie The New York Times. Giuliani este suspectat că a încălcat legislaţia privitoare la activitatea de lobby.

Agenţii au percheziţionat casa avocatului de pe Madison Avenue şi biroul său din Park Avenue la ora 6 dimineaţă şi au ridicat aparatele electronice ale acestuia. Percheziţia arată că investigaţiile demarate de mai multă vreme împotriva lui Giuliani, au ajuns acum într-o etapă nouă – scrie ziarul.

Este interesant de menţionat că în perioada dintre anii 1994 – 2001 Giuliani a ocupat funcția de procuror șef al Manhattan-ului şi în această calitate și-a dobândit faima prin faptul că a declarat război crimei organizate şi politicienilor corupţi. Popularitatea sa a scăzut însă după ce în anul 2019 fostul preşedinte american Donald Trump i-a trasat sarcina să încerce să găsească dovezi despre presupusa faptă a lui Joe Biden şi fiul acestuia (cel care atunci a fost membru în consiliul de administraţie al unei firme energetice din Ucraina), că sunt implicaţi într-un scandal de corupţie din Ucraina. Trump a încercat să-l convingă pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski să declanşeze cercetări penale împotriva lui Joe şi Hunter Biden. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, mai mult decât atât, împotriva lui Trump a fost pornită procedura de impeachment.

Avocatul lui Giuliani, Robert J Costello a declarat că perchezițiile au fost inutile, având în vedere disponibilitatea clientului său de a răspunde la toate întrebările anchetatorilor, mai puţin la cele care vizează discuţiile confidenţiale cu fostul preşedinte.

Agenţii FBI au percheziţionat miercuri dimineaţă casa unui alt avocat din Washington, Victoria Toensing, cea care are relaţii apropiate cu Giuliani. Potrivit procurorilor, aceasta ar fi putut ţine legătura cu ucraineni care au participat la strângerea de informaţii despre familia Biden. În trecut, doamna Toensing a fost avocata oligarhului ucrainean Dmitri Firtas, cel de la care Giuliani ar fi putut să obţină informaţii.

Autorităţile vor să clarifice dacă Giuliani a făcut lobby ilegal la administraţia Trump în favoarea unor funcţionari şi oligarhi ucraineni care l-au ajutat să obţină dovezi împotriva rivalilor politici ai lui Trump, inclusiv despre Joe Biden. Potrivit legii, numite Foreign Agents Registration Act (FARA) constituie infracţiune fapta persoanei care, la cererea sau la ordinul unui funcţionar străin, încearcă să influenţeze guvernul Statelor Unite, fără ca în prealabil să anunţe acest lucru ministerului justiţiei.

Deşi o percheziţie în sine nu atrage după sine în mod automat trimiterea în judecată, totuşi procedura indică o nouă etapă a cercetărilor. Pentru a obţine autorizaţia de percheziţie, procurorul trebuie să-l convingă pe judecătorul de drepturi şi libertăţi că există suspiciuni întemeiate că a fost comisă o infracţiune şi în cursul percheziţiei pot fi găsite probe care dovedesc săvârşirea infracţiunii.

Reprezentanţii FBI şi ai procuraturii deocamdată nu au dorit să comenteze pentru presă acest caz.

Székely Ervin, RADOR