Doliu naţional în Kîrgîzstan pentru vicitmele confruntărilor de la granița cu Tadjikistanul

Președintele Republicii Kîrgîzstan, Sadîr Japarov, a semnat un decret prezidenţial potrivit căruia zilele de 1 şi 2 mai 2021 sunt decretate zile de doliu național pentru comemorarea victimelor conflictului armat care a avut loc la granița cu Tadjikistanul, transmite Serviciul de presă al Administraţiei prezidențiale, într-un comunicat. Serviciul de presă a mai precizat că, în zilele de doliu naţional, la nivelul întregii țări, precum și de pe clădirile misiunilor diplomatice și consulare din străinătate, drapelele de stat ale Republicii Kîrgîzstan vor fi coborâte în bernă.
„Guvernul Republicii Kîrgîzstan, împreună cu instituţiile locale de guvernare, vor întreprinde măsurile necesare ce se impun pentru a oferi asistență familiilor celor decedaţi și răniți”, se mai precizează în comunicat.
La 28 aprilie, serviciile de frontieră din Kîrgîzstan și Tadjikistan au anunţat despre izbucnirea unui conflict în zona de frontieră din regiunea Batken. În noaptea de 29 aprilie, conflictul a degenerat şi au început schimburile de focuri. Ulterior, părțile au convenit să pună capăt conflictului armat, să retragă trupele și să creeze un grup de lucru pentru negocieri. Potrivit Ministerului kîrgîz al Sănătății, 154 de cetățeni kîrgîzi au fost răniți în urma conflictului, dintre care 31 au murit./vdraguta/denisse
(www.ria.ru – 1 mai)