Situaţie epidemiologică dramatică în India

Este un lucru pozitiv faptul că lumea e solidară şi trimite vaccin în India, unde noul val al pandemiei face ravagii, dar cu acest ajutor sunt două probleme: pe de o parte nu mai este eficient în această fază a epidemiei, iar pe de altă parte arată cât de nedrept s-au împărţit vaccinurile în lume – scrie Politico. În timp ce în Statele Unite, în Marea Britanie şi în ţările Uniunii Europene sunt vaccinaţi tineri sănătoşi, în India ard mii de ruguri în care sunt incinerate victimele noului coronavirus. În India din 100 de persoane doar 10 au primit cel puţin o singură doză din vaccin. În Marea Britanie şi în Statele Unite acest procent este 71, respectiv 70. Ţara ar avea mare nevoie de imunizare, dar situaţia este similară în marea parte a lumii. Ar trebui organizată o distribuţie mai echitabilă, pentru că nu putem aştepta până când unele guverne vor da faliment din cauză că intervenţia târzie nu poate să prevină apariţia noilor focare şi implicit noile crize – este de părere comentatorul de la Politico.

Desigur, deteriorarea situaţiei din India are mai multe cauze. Forţa conducătoare a ţării, Partidul Janata (Partidul Poporului) a declarat în luna februarie că guvernul a învins Covidul şi a permis organizarea evenimentelor publice la care au participat sute sau mii de persoane. Comentatori politici şi epidemiologi îl critică pe prim-ministrul Narendra Modi susţinând că adevărata cauză a relaxărilor premature a fost necesitatea organizării alegerilor locale şi nu îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice. În urma mitingurilor electorale şi a serbărilor religioase, infecţiile cu Sars-CoV-2 s-au extins cu repeziciune în toată India. Noile cazuri înregistrate zilnic ajung la 360 de mii, iar numărul victimelor este peste 3000 în fiecare zi. De la începutul pandemiei în India – ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori – s-au infectat 19,1 milioane de persoane, iar numărul total al victimelor este de 211.852. Potrivit specialiştilor însă numărul real al cazurilor este mult mai mare din cauza testărilor insuficiente şi pentru că nu toate cazurile sunt diagnosticate. În aceste condiţii este prea târziu pentru vaccinare, mai mare nevoie ar fi de oxigen, de aparate de ventilaţie şi de medicamente pentru tratarea bolilor pulmonare cronice. În urma statisticilor alarmante, mai multe ţări restricţionează intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care sosesc din India. Reglementarea cea mai drastică a fost adoptată în Australia, unde guvernul a decis că începând de luni cetăţenii australieni care în această perioadă se întorc din India pot fi sancționați cu amenzi de 66.600 de dolari australieni (aproximativ 200.000 lei) şi chiar şi cu închisoarea – scrie agenţia de ştiri australiană AAP. Această reglementare va putea fi revizută doar după data de 15 mai. Potrivit unor surse citate de agenţie, aproximativ 9000 de cetăţeni australieni vor să se întoarcă în ţara lor din India.

Situaţia din India este acum agravată de un incendiu izbucnit în secţia de Covid al unui spital din localitatea Bharuch – transmite Deutsche Welle. 18 pacienţi au decedat în flăcări. 31 de bolnavi au fost salvaţi, starea lor este stabilă – a declarat un reprezentant al poliţiei din oraş.

Zilele acestea, fostul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso a atras atenţia că în Brazilia situaţia este şi mai gravă, dacă raportăm cifrele la numărul de locuitori. Imaginea este la fel de dramatică în ţările în curs de dezvoltare. Problema este – atrage atenţia ONU – că dacă o ţară sau o firmă oferă ajutor acestor ţări, atunci în cele mai multe cazuri în spatele acţiunii aparent caritative descoperim motive de influenţare politică sau de obţinere a unui profit mai mare.

S-a blocat şi programul de vaccinare COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru că  în mare parte s-a bazat tocmai pe producţia de vaccin din India, însă guvernul de la New Delhi – având în vedere situaţia din ţară – a oprit exportul. Astfel, în decurs de două luni, 90 de milioane de doze nu au fost livrate către 60 de ţări foarte sărace. În plus, lipsesc 19 miliarde de dolari pentru finanţarea programului. Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreysus nu susţine acordurile bilaterale, pentru că acelea duc la creşterea preţurilor şi scad cantitatea totală a vaccinurilor distribuibile – scrie portalul american Politico.

Székely Ervin, RADOR