Antony Blinken: China este din ce în ce mai ostilă, dar o confuntare militară nu este nici în interesul Washington-ului, nici al Beijing-ului

Ministrul de externe al Statelor Unite a acordat un interviu duminică postului de televiziune CBC News, în care a răspuns întrebărilor referitoare la relaţiile bilaterale americano-chineze. Acesta a susţinut că atitudinea Beijing-ului faţă de SUA este din ce în ce mai agresivă. Întrebat fiind dacă lucrurile merg către o confruntare militară, politicianul a răspuns că o asemenea evoluţie a lucrurilor ar fi complet contrară intereselor celor două ţări. Blinken însă a adăugat: „Am fost martori în ultimii ani că atitudinea Chinei a fost mai asupritoare pe plan național şi mai agresivă pe plan internațional. Acesta este un fapt.”

Şeful diplomaţiei americane a fost întrebat ce părere are despre acele informaţii potrivit cărora se presupune că China a furat proprietăţi intelectuale în valoare de sute de miliarde de dolari sau poate şi mai mult de la Statele Unite. Blinken a spus: „Pentru guvernul condus de Joe Biden, asta reprezintă un motiv real de îngrijorare. Aceasta seamănă cu situaţia când cineva încearcă să concureze în mod necinstit şi din ce în ce mai agresiv. Guvernul Biden însă este eficient şi puternic pentru a aduna acele ţări care au o gândire similară cu noi şi care au fost la rândul lor victime ale acestor practici şi împreună putem stopa Beijingul. Scopul Statelor Unite nu este să ţină în frâu China, ci să păstreze ordinea pe baza regulilor, care acum sunt puse la încercare de către statul din estul Asiei”.

Antony Blinken va sosi astăzi la Londra la întâlnirea grupului G7, organizaţia care îi întruneşte pe miniştri de externe şi de dezvoltare ai celor mai dezvoltate ţări din punct de vedere industrial. Unul din subiectele aflate pe agenda întâlnirii este China.

În competiţia puterilor mondiale timp de câţiva ani Statele Unite „a adormit”, nu a luat în serios pericolul chinez, a crezut că poate să cultive o relaţie bună şi un comerţ liber fără ca acesta să aibă urmări negative. Când însă şi-a dat seama că practic a facut China mai puternică în detrimentul propriei ţări, în aşa măsură încât a ameninţat întâietatea mondială a SUA din punct de vedere economic, atunci și-a schimbat repede atitudinea şi a declarat război comercial (trade war) Chinei prin restricţionarea unor firme tehnologice (Huawei).

Administraţia americană a devenit mai activă nu doar pe teritoriul Statelor Unite, ci în întreagă lume. Agenţia de ştiri Associated Press îl citează pe directorul publicaţiei Political Capital, Krekó Péter, care spune că China încearcă să-și crească influenţa în Ungaria prin „mijloace catifelate”, ca de exemplu investiţii şi programe educaţionale. Însă acestea deschid uşa în faţa spionilor. În ultimii ani Ungaria a devenit o trambulină pentru serviciile secrete ruseşti şi chinezeşti, deoarece contraspionajul maghiar nu doreşte să intervină. Ambasada Statelor Unite la Budapesta însă şi-a susţinut rezervele faţă de proiectul înfiinţării în capitala ungară a unei filiale a Universităţii Fudan, pentru că dovezile arată că prin astfel de instituţii Beijing-ul îşi întinde tentaculele şi anihilează libertatea intelectuală.

Pe de altă parte, situaţia diplomaţiei americane nu este uşoară. Desigur, poate să critice atât politica Beijingului cât şi pe cea a Moscovei (are motive pentru amândouă), dar nu are voie să ia o atitudine foarte dură, pentru că nu doreşte ca cele două adversare să se alieze.

Administraţia Biden a încercat să clarifice diferendele cu China. La sfârşitul lunii martie a avut loc întâlnirea reprezentanţilor celor două ţări în Alaska la Anchorage, care însă nu a dus la apropierea poziţiilor.

Székely Ervin, RADOR