Previziunile săptămânii 3 – 9 mai 2021

Luni, 3 mai

* Instituția Prefectului – Municipiul București informează că, rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 2.05.2021, ora 10:03 este de 2,62/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 3.05.2021, ora 00:00, se dispun următoarele măsuri pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia sau la data constatării încadrării la altă rată de incidență. Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a hotărât în ședința din 2 mai următoarele măsuri:

* Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 – 5:00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 4/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
  • părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112. Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.

Pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Ramazanului, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai 2021, în intervalul orar 22:00 – 5:00.

Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul orar 5:00 – 21:00.

Prin excepție de la prevederile de mai sus, în intervalul orar 21:00 – 5:00 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

– Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent, este permisa în intervalul orar 6:00-22:00, fară a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

  • Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă în intervalul orar 6:00-22:00 fără a depăși 30% din capacitatea maximă.
  • Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
  • Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
  • Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spașiului, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
  • Organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea spațiului.
  • Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
  • Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice

* Muzeul Municipiului București transmite spectacolul online „Flori de Mai” – ora 18:30. Vor interpreta: Arlinda Morava – soprană, Mihaela Stanciu – soprană, Adriana Alexandru – mezzosoprană, Georgiana Diaconescu – pian și Gheorghe Constantinescu – clarinet, iar actrița Theodora Stanciu va recita poezii de sezon. Spectacolul va fi difuzat pe paginile de Facebook: Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și Casa Filipescu Cesianu. Printre partenerii media: Radio România Cultural

* Muzeul Național al Țăranului Român oferă publicului posibilitatea de vizionare în mediul online a unor filme din repertoriul Cinema Muzeul Ţăranului aflate în exploatare în ultimii ani, conform discuţiilor şi acordului cu distribuitorii acestora. Filmele pot fi vizionate pe întreg teritoriul României. În fiecare seară, filmele vor fi disponibile pe platforma Eventbook, de la ora 19:00. Din program:

  • „Eden”, regia Ágnes Kocsis, Ungaria, România | dramă. Distribuitor: Transilvania Film

* Teatrul „Stela Popescu” prezintă în cadrul Programului online „Pascale” (26 apr. – 9 mai), Lecturi: De la postmodernism la ortodoxie, Dumitru Crudu în dialog cu părintele Savatie Baştovoi, în lectura actriţei Ana Maria Ivan – ora 20:00

* Brașov: „Lumină din Lumină” concert susținut de Cvintetul vocal Anatoly, format din Andrada Mureşan – alto, Gabriel Baciu – tenor I, Ciprian Cucu – tenor II, Ciprian Ţuţu – bariton, Marius Modiga – bas. Invitate: soprana Anda Pop și pianista Lioara Frățilă – ora 18:30, pe canalul oficial de YouTube al Operei Brașov și pe pagina de Facebook. Eveniment organizat de Opera Braşov, Cvintetul vocal Anatoly şi Primăria Municipiului Braşov

* Giurgiu: Este programat un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Ligii I de fotbal: FCSB – FC CFR 1907 Cluj – ora 20:30, la Stadionul „Marin Anastasovici”

* Are loc al treilea meci al finalei Campionatului Naţional de hochei pe gheaţă:

  • Miercurea Ciuc: SC Miercurea Ciuc – CSM Corona Braşov – ora 18:30, la Patinoarul „Vakar Lajos”
  • finala mică – meciul trei: ACSH Gheorgheni – CSM Galaţi – ora 18:30

* Gura Humorului, jud. Suceava: „Sărbătoarea Coșurilor Pascale”, ediția a XII-a, eveniment care face parte din Programul „Paște în Bucovina 2021” – ora 13:00, pe Esplanada Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina

* Sibiu: Muzeul ASTRA, organizează în perioada 3 – 4 mai, a doua şi a a treia zi de Paşte, prima ediţie a evenimentului „Gusturile Paştelui”, o activitate cu specific gastronomic dedicată sărbătorilor pascale – ora 12:00, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

*****

– Londra: Reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G7, pentru prima dată față în față, după doi ani (3 – 5 mai)

– Roma: Reuniunea miniștrilor culturii și turismului din cadrul G20 (3 – 4 mai)

– Varșovia: Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, președintele Letoniei, Egils Levits, președintele din Estonia, Kersti Kaljulaid și președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, participă la ceremonii marcând Ziua Constituției în Polonia

– Belfast, Irlanda de Nord: Sunt marcați 100 de ani de la separarea Irlandei și crearea Irlandei de Nord

– Vancouver, Canada: Audieri finale ale procedurilor de extrădare ale președintelui executiv Huawei, Meng Wanzhou (3 – 14 mai)

– Chambéry, Franța: Termen în procesul lui Nordahl Lelandais pentru uciderea caporalului Arthur Noyer, în 2017 (3 – 14 mai)

– Ankara: Nouă audiere în procesul a 108 persoane, inclusiv lideri de partid pro-kurzi, pentru proteste în 2014

– Paris, Franța: Procesul a șapte bărbați acuzați de jefuirea convoiului unui prinț saudit în august 2015, la Paris

– Copenhaga: Audierea a șase suspecți într-un atac dejucat în vederea extinderii arestului preventiv

– San Francisco, SUA: Este programată deschiderea a procesului Epic Games vs Apple (3 – 4 mai)

– Cairo, Egipt: Vizita unei delegații turce pentru a discuta despre „normalizarea” relațiilor dintre cele două țări

– Tunis: Este anunţată o grevă a medicilor din serviciul public (3 mai – 5 iun.)

– Cetatea Vaticanului, Sfântul Scaun: Deschiderea Muzeelor ​​Vaticanului

– Geneva: Sotheby’s organizează o serie de licitații a unor articole de lux, inclusiv perechi de adidași purtați de jucătorii NBA

– Grecia: Deschiderea teraselor barurilor și restaurantelor

– Franța: Ridicarea restricției de deplasare de 10 km

– Republica Cehă: Deschiderea magazinelor și a piețelor

– Tokyo: Înot artistic: turneu de calificare la olimpiadă (3 – 4 mai)

– Tokyo: Scufundări: Cupa Mondială de calificare pentru Jocurile Olimpice (3 – 6 mai)

– Los Angeles, SUA: Concert de caritate pentru vaccinarea împotriva Covid-19, prezidat de Prințul Harry și soția sa Meghan Markle

Marți, 4 mai

– Senat

* ora 13:30 – Ședinţa biroului permanent și ședința Comitetului liderilor grupurilor parlamentare

* ora 14:30 – Lucrări în grupurile parlamentare

* ora 16:00 – Lucrări în plenul Senatului – la sediul Senatului și online

* ora 17:00 – Vot final

* Lucrări în Comisiile permanente

– Camera Deputaților

* ora 14:00 – Activitate în Comisiile parlamentare – prezență fizică și online

  • Comisia pentru industrii şi servicii
  • Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
  • Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice – sala: studiu individual
  • ora 13:00 – Comisia pentru buget, finanţe şi bănci – sala 6115, cu prezenţă fizică şi online

* Ministerul Apărării Naționale participă la efortul național de vaccinare a populației generale împotriva COVID-19 și, prin Direcția medicală, a dispus măsuri pentru extinderea programului de funcționare în regim de 24/24 h, timp de o săptămână, în perioada 4 – 11 mai, într-o primă etapă, în centrele de vaccinare organizate de către Spitalul de Universitar de Urgență Militar Central din București și unitățile sanitare militare din țară care sunt și centre regionale de depozitare a dozelor de vaccin. Astfel, în perioada menționată, în centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara, începând de marţi, 4 mai, ora 8:00, populația generală care dorește să se vaccineze se va prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă. Totodată, persoanele vaccinate se înregistrează direct în RENV și vor fi planificate pentru efectuarea dozei de rapel. În perioada următoare, în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin și de solicitările pe plan local, și celelalte patru spitale militare din rețeaua medicală a MApN vor putea crește ritmul de vaccinare, respectiv vor putea asigura vaccinarea fără programare prealabilă

* Timișoara: În centrul de vaccinare organizat de către Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, timp de o săptămână, în perioada 4-11 mai, se va efectua vaccinarea maraton cu program de funcționare în regim de 24/24 h a persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19. Startul maratonului se dă începând cu ora 8:00. Se va folosi ser Pfizer, iar cei care vor să se vaccineze o pot face doar cu buletinul, nu au nevoie de programare în platforma de vaccinare. În cadrul Spitalului Militar Timișoara funcționează două centre de vaccinare împotriva Covid-19, pe Str. Nera nr. 2-4, adică pe stadionul CFR. Acolo a fost amenajat un centru de vaccinare cu ser Pfizer sau Moderna, cu trei fluxuri, iar altul pentru vaccinarea cu Astra Zeneca

* Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint, cu tema „150 de ani de la nașterea lui Theodor Pallady”. Valoarea nominală este de 10 lei, iar preţul de vânzare este de 440 de lei. Potrivit B.N.R., moneda de argint, redă un detaliu al Muzeului „Theodor Pallady” din București, inscripția în arc de cerc „România”, stema României, valoarea nominală „10 lei” și anul de emisiune „2021”. Reversul monedei prezintă portretul și numele pictorului Theodor Pallady și anii între care a trăit acesta „1871-1956”. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint cu tema „150 de ani de la nașterea lui Theodor Pallady” se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României

* Editura Cartier şi Cărturești organizează lansarea online a volumului de poeme „Prematur”, de Miruna Vlada, apărut la Editura Cartier, colecția Rotonda – ora 19:00, transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești. Participă: Miruna Vlada, Alina Purcaru, Cosmin Ciotloș și Paula Erizanu

* Muzeul Național al Țăranului Român oferă publicului posibilitatea de vizionare în mediul online a unor filme din repertoriul Cinema Muzeul Ţăranului aflate în exploatare în ultimii ani, conform discuţiilor şi acordului cu distribuitorii acestora. Filmele pot fi vizionate pe întreg teritoriul României. În fiecare seară, filmele vor fi disponibile pe platforma Eventbook, de la ora 19:00. Din program:

  • „DAU. NATASHA”, regia Ilya Khrzhanovskiy, Jekaterina Oertel, Germania, Ucraina, Marea Britanie, Rusia. Distribuitor: Transilvania Film

* Teatrul „Stela Popescu” prezintă în cadrul programului online „Pascale” (26 apr. – 9 mai), Lecturi: „Cartea cuvintelor bune de mâncat”, de Ruben A. Alves, în lectura actorului Sorin Aurel Sandu – ora 20:00

* Timișoara: Opera Naţională Română din Timişoara a amânat pentru această dată, prezentarea online a înregistrării spectacolului aniversar „Aida” de Giuseppe Verdi, care fusese programată pentru marţi, 27 aprilie – ora 19:00. Spectacolul „Aida” a fost susţinut de colectivul Operei timişorene pe 27 aprilie 2017, pentru a marca 70 de ani de la deschiderea primei stagiuni, pe 27 aprilie 1947

* Londra: Prima retrospectivă de film documentar românesc contemporan din Marea Britanie, organizată de ICR Londra în parteneriat cu festivalurile românești Astra Film Sibiu și One World România și două dintre cele mai mari și cunoscute festivaluri britanice, Sheffield Doc Fest și Open City Doc, are loc în perioada 26 aprilie – 31 iulie. Intitulată „Framing the Change”, retrospectiva va cuprinde peste 30 de filme și evenimente speciale relevante pentru publicul britanic/internațional, pentru cinefili și pentru iubitorii festivalurilor de film. Filmele vor fi prezentate pe canalele online ale ICR Londra, cu subtitluri în limba engleză, iar unele dintre ele vor fi disponibile doar în Marea Britanie pentru o scurtă perioadă de timp. Programul zilei:

  • ora 19:00 – Proiecția filmului „Home Alone – A Romanian Tragedy”, regia: Ionuț Carpatorea

* Roma: În perioada 4 mai – 19 august, Accademia di Romania in Roma și Muzeul Național „George Enescu”, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea marelui violonist, compozitor și dirijor George Enescu, prezintă online expoziția de artă „Enescu văzut de artiști”, expoziție ce reunește lucrări realizate de artiști precum: Corneliu Baba, Fortuna Brulez-Mavromati, Ninette Carteret, Fernand Cormon, Horațiu Dimitriu, Silvan Ionescu, Florica Teișanu Apostoleanu, Rodica Teodorescu Ciocârdel și Gheorghe Tomaziu. De asemenea, în cadrul expoziției este prezentată și lucrarea unui autor necunoscut intitulată „Portret Enescu”, realizată în 1946 și care conține, în partea inferioară, inscripția: Din partea echipajului vaporului „Ardeal”, care a avut cinstea să vă însoțească pe apele Atlanticului, 3 octombrie [1]946. Evenimentul va fi prezentat publicului de la ora 15:00, atât pe pagina de Facebook a Accademia di Romania in Roma: https://www.facebook.com/AccademiaDiRomania /, cât și pe cea a Muzeului Național „George Enescu”: https://www.facebook.com/muzeulnationalgeorgeenescu

* Viena: În cadrul turneului internațional online JAZZT Vivaldi, organizat de asociația Musica Ricercata, seria concertelor din cadrul turneului internațional online JAZZT Vivaldi susținute de soprana Rodica Vică, alături de ImpRoWien Ensemble: Cristian Spătaru pian și orchestrator, Cristian Ruscior – vioară 1, Gratiela Aranyosi – vioară 2, Hannah Berghofer – violă și Florian Cristian Dragomir – contrabas, se va desfășura, în perioada 20 aprilie – 4 mai, atât pe pagina de Facebook a Asociației Musica Ricercata cât și pe paginile de Facebook ale partenerilor implicați în organizarea acestui proiect muzical inedit. Printre partenerii media ai turneului: Radio România Cultural, Radio România Internațional

  • Concertul final realizat la Viena – locul morții marelui compozitor italian Antonio Vivaldi, într-una dintre cele mai frumoase și interesante edificii religioase din Viena – Karlskirche sau Biserica Sfântului Carol – va avea loc de la ora 18:00 (ora Austriei)/ ora 19:00 (ora României), și va putea fi vizionat atât pe pagina de Facebook a Asociației Musica Ricercata, a sopranei Rodica Vică, cât și pe paginile de Facebook ale partenerilor implicați în organizarea acestui proiect muzical: ICR Viena, Forumul Cultural Austriac, Societatea Austro-Română din Viena, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Ambasada României în Austria și Radio România Muzical

*****

– Singapore: Prim-ministrul malaysian, Muhyiddin Yassin, se va întâlni cu omologul său singaporez, Lee Hsien Loong

– Rusia: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va purta negocieri cu ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki, la Moscova

– Longwood, Regatul Unit: Sunt comemorați 200 de ani de la moartea lui Napoleon I pe Insula Sfânta Elena (4 – 6 mai)

– Atena: Tradiționala grevă din mai la apelul sindicatelor

– Madrid, Spania: Alegeri anticipate pentru parlamentul din regiune

– Brasilia, Brazilia: Audierea fostului ministru al Sănătății, Luiz Henrique Mandetta, de către Comisia parlamentară care investighează pandemia Covid-19

– Oslo, Norvegia: Se așteaptă verdictul pentru „repatriații” din Siria în procesul pentru participarea la Statul Islamic

– Zürich, Elveția: LafargeHolcim – adunarea generală online a acționarilor, cu un vot pentru simplificarea numelui în Holcim

– Frankfurt, Germania: Lufthansa – adunarea generală anuală a acționarilor

– New York: Rezultate Pfizer pe primul trimestru

– Riad, Arabia Saudită: Saudi Aramco – rezultatele din primul trimestru

– Manchester, Regatul Unit: Liga Campionilor la fotbal, semifinala manșei a doua: Manchester City (ENG) – Paris SG (FRA)

– Tokyo, Japonia: Gimnastică artistică: eveniment-test înainte de Jocurile Olimpice

Miercuri, 5 mai

– Senat

* ora 9:30 – Întrebări, interpelări (se susțin la sediul Senatului)

* ora 10:30 – Declarații politice (se susțin la sediul Senatului)

* ora 12:00 – Lucrări în plenul Senatului (la sediul Senatului și online)

* Lucrări în Comisiile permanente (la sediul Senatului și online)

  • ora 9:30 – Comisia pentru afaceri europene
  • ora 10:00 – Comisia pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală
  • ora 12:00 – Comisia pentru administraţie publică – online și la sediul Senatului
  • ora 13:00 – Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi – online și la sediul Senatului, etaj VI, sala 6054
  • ora13:00 – Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale – online
  • ora 14:00 – Comisia economică, industrii şi servicii – etaj 4, sala 4044 și online
  • ora 14:00 – Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale – etaj 4, camera 4044 și online
  • ora 14:30 – Comisia pentru românii de pretutindeni – etaj 7, cam. 7037/3
  • ora 15:00 – Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital – etajul 3, cam. 3047

– Camera Deputaților

* Ședinţa în plen – prezență fizică și online

* ora 8:30 – Declaraţii politice

* ora 10:00 – Dezbateri asupra iniţiativelor legislative pentru care comisiile permanente au propus respingerea

* ora 12:00 – Vot final

* La încheierea votului final – Şedinţa Biroului permanent și ședinţa Comitetului liderilor grupurilor parlamentare – prezență fizică și online

* ora 15:30 – Activitate în Comisiile parlamentare – prezență fizică și online

  • Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale – sala Comisiei
  • Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi
  • ora 13:00 – Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic – sala 3046
  • ora 13:30 – Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice – sala: 29, Corp B4, etaj 1 – ședință online
  • ora 13:30 – Comisia pentru tineret și sport – cam. 7, Corp A2, etaj 1M

* Dezbaterea cu tema „Protecția victimelor violenței în familie” organizată de Societatea de Științe Juridice și Baroul București este transmisă live și poate fi urmărită gratuit pe www.juridice.ro/live, pe Homepage Juridice sau în pagina dezbaterii, de la ora 19:30. Invitați: av. Diana Negru, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociaţii, av. Alexandru Sitaru, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociaţii. Moderator: av. Carmen Zăbrăuțanu, Founding Partner Zăbrăuțanu Popescu & Asociații

* Revin la școală, cu prezență fizică, copiii din grădinițe, elevii din clasele 1-4, plus clasa pregătitoare, și elevii din învățământul special

* În perioada 5 – 14 mai are loc, online, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica. Seria Cinepolitica  Nights, care cuprinde documentare şi lungmetraje de ficţiune pe teme politice, debutează cu lungmetrajul „Maria, Regina României” (regia: Alexis Sweet Cahill, 2019) – ora 18:00, prin intermediul Elvire chez vous, în platforma Eventbook. Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi DACIN SARA

* Teatrelli prezintă „INT. EXT.” – un spectacol-manifest despre condiţia artistului în pandemie, un performance colectiv work in progress de Bobi Pricop, Mihai Păcurar, Teona Galgoţiu, Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Otvos şi Istvan Teglaş – ora 18:00, live, în vitrinele Galeriei GALATECA, Str. C. A. Rosetti nr. 2-4 (5, 6 şi 7 mai)

* Institutul Cultural Maghiar București organizează vernisajul unei expoziţii cu cele mai reuşite creaţii prezentate la Concursul de fotografie de presă „Brassaï” anunţat de Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România – ora 19:00, în Str. Gina Patrichi nr. 8, şi online, pe pagina de facebook a institutului. La a cincea ediţie a Concursului de fotografie de presă Brassaï au participat fotoreporteri şi jurnalişti maghiari din România şi din străinătate, cu fotografii realizate în anul 2019, respectiv fotografi din Ungaria şi din străinătate care au imortalizat imagini din viaţa maghiarilor din lumea largă. Câştigătorul Marelui Premiu Brassaï şi al Categoriei Portret este fotograful Kerekes István (Ungaria), născut la Târgu Mureş. Expoziția va fi vernisată de către Forró László, președintele teritorial al Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din România (6 – 18 mai)

* Slobozia: Vernisajul expoziției „Salonul de Primăvară 2021” – ora 14:00 la Centrul Cultural „Ionel Perlea”

*****

– Jakarta, Indonezia: Publicarea datelor privind PIB-ul pe trimestrul I

– Waterloo, Belgia: În cadrul bicentenarului morții lui Napoleon I, Memorialul Bătăliei de la Waterloo 1815 organizează expoziția majoră „Napoleon: de la Waterloo la Sfânta Elena, nașterea legendei” (5 mai – 18 oct.)

– Roma: Verdict în procesul a doi studenți americani pentru uciderea unui ofițer de poliție (5 – 6 mai)

– Paris: Apel împotriva lui Rifaat Al-Assad, unchiul președintelui sirian, în cazul „câștigurilor ilegal obținute” (5 – 14 mai)

– Monaco, Principatul Monaco: Expoziția EVER dedicată vehiculelor ecologice și energiilor regenerabile (5 – 7 mai)

– Londra: AG Unilever – votul acționarilor asupra planului de tranziție energetică

– Copenhaga, Danemarca: Novo Nordisk – rezultatele primului trimestru

– Copenhaga: Maersk – rezultatele primului trimestru

– New York: General Motors – rezultatele primului trimestru

– San Francisco, SUA: Uber – rezultatele primului trimestru

– Londra: Liga Campionilor la fotbal, semifinala manșei a doua: Chelsea (ENG) – Real Madrid (ESP)

– Kazan, Federația Rusă: Judo Grand Slam 2021 (5 – 7 mai)

– Sapporo, Japonia: Atletism – maraton de repetiții pe circuitul olimpic Tokyo 2020

Joi, 6 mai

– Senat

* Lucrări în Comisiile permanente – la sediul Senatului și online

  • ora 11:00 – Comisia economică, industrii şi servicii

– Camera Deputaților

* ora 8:30 – Activitate în Comisiile parlamentare – prezență fizică și online

  • Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

* Institutul Cultural Maghiar București organizează expoziţia în aer liber „Metropolitanul budapestan 125”, curator: Zsigmond Gábor – ora 10:00, Str. Gina Patrichi nr. 8. Expoziţia a fost realizată de Institutul Cultural Maghiar Bucureşti şi Muzeul Tehnic şi al Transporturilor din Ungaria

* Are loc deschiderea expoziției Depozitul 12 – „Dacă nu acționezi într-o situație injustă, devii părtaș la ea”, prima din seria „Politici ale non-acțiunii”. Expoziția este un demers individual al artistei Nona Șerbănescu, realizat în colaborare cu Eugen Rădescu în calitate de curator – ora 16:00, la Galeria Senat, Str. Băiculești nr. 29 (6 – 15 mai)

* Arad: Concert simfonic – Centenar Astor Piazzolla susținut de Filarmonica Arad, dirijor: Cristian Neagu, solist: Florin Gherghel – ora 19:00, la Sala Palatului Cultural

* Ploiești: Concert susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii Ploiești, dirijor: Cristian Spătaru, solist: violonistul Ondin Brezeanu – ora 19:00, la Sala „Ion Baciu” și transmis live pe Virtual Concert Hall

* Sibiu: Între 6 și 10 mai are loc Summit-ul Muzical European, organizat de Filarmonica Sibiu, la Sibiu și Deva. Programul zilei:

  • Concert Simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii Sibiu, dirijor: Tiberiu Soare, solist: Adam Raduly – ora 19:00, la Sala Thalia

* Timișoara: Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT) prezintă un proiect de popularizare a muzicii contemporane – MUSICOOLT, organizat de doi dintre exponenţii ei, lect. univ. Gabriel Almaşi, recent câştigător al Premiului Uniunii Compozitorilor pentru anul 2020, şi conf. univ. Gabriel Mălăncioiu, ambii compozitori şi cadre didactice ale FMT-UVT (8 apr. – 1 iul.). Întâlnirile MUSICOOLT vor avea loc din două în două săptămâni, joi seara, de la ora 19:00, pe platforma ZOOM, fiind transmise live şi pe pagina de Facebook a proiectului. Parteneri: Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de Muzică şi Teatru, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi – Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice. Din program:

  • Cum prepari un pian: reţete pentru o ureche gurmandă – Diana Rotaru (Bucureşti)

*****

– Bruxelles: Reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE (Apărare) – privind problemele de actualitate și schimbul de opinii despre „Busola Strategică” – o strategie pentru securitatea și apărarea Europei

– Scoția, Regatul Unit: Alegeri legislative

– Țara Galilor: Alegeri legislative

– Tokyo, Japonia: Nintendo – rezultate anuale 2020/21

– Danemarca: Deschiderea cafenelelor, restaurantelor, muzeelor, teatrelor și cinematografelor

– Atena, Grecia: Greva împotriva noii legi a muncii

– Paris: Société Générale – rezultate din primul trimestru 2021 (înainte de bursă)

– Londra: Decizia de politică monetară a Băncii Angliei, Raport de politică monetară

– Londra, Marea Britanie: Alegeri municipale

– München, Germania: Munich Re – rezultatele financiare din primul trimestru 2021

– Wolfsburg, Germania: Volkswagen – rezultate din primul trimestru 2021

– Ankara, Turcia: Decizia Băncii Centrale cu privire la ratele dobânzii

– Istanbul, Turcia: Reluarea procesului reprezentantului organizației „Reporteri fără frontiere” în Turcia

– Roma: Fotbal: Europa League, semifinala manșei a doua: AS Rome (ITA) – Manchester United (ENG)

– Londra: Fotbal: Europa League, semifinala manșei a doua: Arsenal (ENG) – Villarreal (ESP)

Vineri, 7 mai

* Maraton de vaccinare anti-COVID, în zilele de 7, 8 şi 9 mai, la Biblioteca Naţională a României și la Sala Palatului. Persoanele care vor dori să se vaccineze trebuie să prezinte doar cartea de identitate

* Concert fără public susținut de Orchestra Națională Radio, dirijor: József Horváth – ora 19:00, la Sala Radio, transmis în direct pe posturile Radio Romania Muzical și Radio România Cultural

* Lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” regizat de Radu Jude, marele câștigător al celei de-a 71-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ajunge, de astăzi, pe ecranele din România. Filmul, premiat cu Ursul de Aur, va fi distribuit de microMULTILATERAL. Din distribuție fac parte actorii: Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Dana Voicu, Axinte, Adrian Enache și Ilinca Hărnuț. „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” este o producție microFILM în coproducție cu Paul Thiltges Distributions, Endorfilm, Kinorama, realizată cu sprijinul Centrul Național al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Czech Film Fund, Croatian Audiovisual Centre, Artekino International în asociere cu Bord Cadre Films, Sovereign Films și susținută de Televiziunea Română

*****

– Porto, Portugalia: Summit social, în cadrul deținerii președinției UE de către Portugalia (7 – 8 mai)

– Istanbul, Turcia: Inaugurarea primei moschei din Piața Taksim

– Londra, Marea Britanie: Sunt marcați 20 de ani de la arestarea lui Ronald Biggs, unul dintre autorii Marelui Jaf armat de 2.600.000 de lire sterline din istoria Marii Britanii, din trenul poștal Glasgow-Londra, la 8 august 1963

– Taipei, Taiwan: Decizie a Curții Constituționale privind permisele de vânătoare ale aborigenilor

– München, Germania: BMW – rezultate pe primul trimestru 2021

– New York: Sentință în cazul avocatului Michael Avenatti, condamnat pentru extorcare

– Montmeló, Spania: Campionatul Mondial de Formula 1 – Marele Premiu al Spaniei (7 – 9 mai)

Sâmbătă, 8 mai

* Cluj-Napoca: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează și în acest an cursuri de pregătire şi examen de simulare a admiterii online, pentru tinerii care doresc să studieze la Facultatea de Medicină, Medicină Dentară sau Farmacie. Examenul de simulare a admiterii pentru anul universitar 2021 – 2022 va avea loc astăzi, pe aceeași platformă online pe care se vor desfășura cursurile de pregătire

* Asociația Română de Artă Contemporană (ARAC) organizează vernisajul expoziției „altundeva, altceva decât mine însămi” semnată de artista Aurora Király – ora 12:00, la Galeria „Anca Poterașu”, Str. Popa Soare nr. 26. Expoziția face parte din proiectul „ARAC ART & RESIDENCY”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului „RO-CULTURA”

* Are loc spectacolul fără public „Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica și street dance-ul”, realizat în colaborare cu Challenge Arts – ora 11:00, la Ateneul Român, și transmis pe canalul de YouTube al Filarmonicii  „George Enescu” și pe paginile de Facebook ale Filarmonicii, Clasic e fantastic și Radio România Muzical

* Deva: Între 6 și 10 mai are loc Summit-ul Muzical European, organizat de Filarmonica Sibiu, la Sibiu și Deva. Programul zilei:

  • Concert Simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii Sibiu, dirijor: Cristian Lupeș, soliști: Cristian Ardelean – bariton și Sorin Petrescu – pian – ora 17:00, în Parcul Municipal „Cetate” Deva

* Programul etapei a 7-a din Liga 1 de fotbal, playout:

  • Mediaș: Gaz Metan Mediaş – Astra Giurgiu – ora 13:30 pe Stadionul Gaz Metan
  • București: Dinamo București – FC Hermannstadt – ora 21:15, pe Stadionul Dinamo

* Timișoara: Retromobil Club Timişoara organizează „Retro Parada Primaverii 2021 – Timiș” – ora 12:30, plecarea din Calea Sever Bocu

*****

– Porto, Portugalia: Reuniune informală a șefilor de stat din UE

– Porto, Portugalia: Summitul UE – India, cu participarea primului ministru indian, Narendra Modi

– Geneva, Elveția: Acordarea „Premiului pentru curaj” opozantului rus, Aleksei Navalnîi, prin intermediul fiicei sale

– Belgia: Deschiderea teraselor de cafenele și restaurante

– Alger, Algeria: Ziua Națională a Comemorării, care comemorează victimele masacrelor din 8 mai 1945

– Kherrata, Algeria: Reuniune de consultare a mișcării Hirak

– Italia: Turul Italiei la ciclism – Giro d’Italia (8 – 30 mai)

– Monaco, Principatul Monaco: Campionatul Mondial de Formula E, Monaco ePrix

– Arlington, Texas, Statele Unite: Meci de box, între francezul Souleymane Cissokho și englezul Kieron Conway – pe AT&T Stadium

Duminică, 9 mai

* Arad: Teatrul de Marionete Arad prezintă premiera spectacolului „Cutia mecanică 7.0” – ora 11:00, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

* Carei: Are loc vernisajul expoziției de pictură „Tablouri noi/Új képek/Neue Bilder” a artistului Stefan Gnandt – ora 12:30, la Castelul Károlyi. Expoziția va fi deschisă de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a municipiului Carei și de dr. Kis Imola, istoric de artă. Evenimentul va fi moderat de Adrian Ștefănuți

* Sibiu: Între 6 și 10 mai are loc Summit-ul Muzical European, organizat de Filarmonica Sibiu, la Sibiu și Deva. Programul zilei:

  • Concert Simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii Sibiu, dirijor: Cristian Lupeș, soliști: Cristian Ardelean – bariton și Sorin Petrescu – pian – ora 17:00, la Sala Thalia

* Timișoara: Opera Națională Română Timișoara prezintă „Cânt și cuvânt în romantism II”, Recital susținut de mezzosoprana Gabriella Varvari, tenorul Cosmin Ifrim și basul Alexandru Moisiuc. Acompaniază la pian Angela Balici și Traian Moldovan – ora 19:00, la Muzeul Național de Artă

* Roma: Cu ocazia Zilei Europei 2021 Accademia di Romania in Roma prezintă online „ENESCU, MOZART, BEETHOVEN. Concert pentru Europa”. Invitați: violonistul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu – ora 19:00 (ora 20:00 – ora României), pe pagina de Facebook a Accademia di Romania in Roma, a Muzeului Național George Enescu și a postului Radio România Muzical.  Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național George Enescu din București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, Vibrate Festival Brașov și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma și cu patronajul Ambasadei României în Italia, Reprezentanței Comisiei Europene în Italia și al Primăriei orașului Roma

* Programul etapei a 7-a din Liga 1 de fotbal (playoff și playout)

  • Arad: UTA Arad – Politehnica Iaşi – ora 14:00, pe Stadionul Motorul
  • Ovidiu, jud. Constanţa: Viitorul Constanţa – FC Argeş – ora 16:30, pe Stadionul Viitorul
  • Craiova: Universitatea Craiova – FC Botoşani – ora 19:00, pe Stadionul „Ion Oblemenco”

* Cluj-Napoca: Asociația Județeană de Atletism Cluj organizează concursul de atletism „Memorial Cluj-Napoca”, ediția a XXV-a – ora 11:00, la Stadionul „Cluj Arena”

*****

– Bruxelles: Ceremonii de marcare a Zilei Europei

– Moscova: Parada anuală a victoriei asupra Germaniei naziste

– Dar El Beidah, Algeria: Procesul a 46 de membri ai unui grup armat islamist, dintre care 20 sunt în libertate, și a lui Abu Dahdah (Rezkane Ahcène)

– Accra, Ghana: Sunt marcați 20 de ani de la tragedia de pe stadionul Accra Sports, la sfârșitul unui meci de fotbal în care au murit 127 de suporteri

– Tokyo, Japonia: Atletism – eveniment-test pentru Jocurile Olimpice